Teman-temanku

Google+ Followers

Friday, December 27, 2013

PETUA RAWAT DEMAM

Assalamualaikum. 

Fuhhhh.....! Tiup sikit habuk yang bersawang di blog ni. Hehe..
Maklumlah busy sikit YB ni ha.. Tambah pulak baru kebah demam.

CL kali ni nak share satu kaedah untuk ubati demam tanpa makan ubat panadol/paracetamol atau segala jenis drugs la. (Kalau demam panas tu tak berani jamin la sebab CL tak pernah kena lagi). Ini untuk kes demam selsema atau flu biasa-biasa je tu. Walaupun biasa-biasa mahu baring atas kat tilam 2, 3 hari jugak kan???


Dulu-dulu, CL kalau demam je telan panadol. Paling suka telan menda Actifast nu ha.. Ye la kan, terpengaruh dengan iklan nak sembuh cepat macam dalam TV duk tayang selalu tu la. Tapi, sebenarnya kalau sahabat semua nak tahu, semua jenis drugs ni akan kekal dalam badan kita untuk jangka masa yg lama sebelum dia akan fully dissolve dari badan kita, especially si paracetamol tu ha.. Banyak link ttg bahayanya paracetamol ni. Antaranya:-

1. http://buahpinggangsihat.com/penjagaan-buah-pinggang/tahukah-anda-bahaya-paracetamol/

2. http://www.patient.co.uk/doctor/paracetamol-poisoning

3. http://howto.yellow.co.nz/health-nutrition/medical-concerns/paracetamol-%E2%80%93-facts-you-should-know/

Boleh rosak buah pinggang, hati, jantung, dan organ-organ dalaman lain. Paling naya, boleh bawa kepada ketagihan yang membawa kepada MATI oo... Nama pun drug = dadah kan.. Even, medical specialists pun tahu benda ni. Depa pun tak makan segala macam jenis dadah ni, tapi terpaksa jugak preskripsi kat pesakit yg datang klinik/hospital sebab dah mmg tugas depa.

So, kita sebagai pengguna yang bijak perlu tahu hak diri kita sendiri untuk kehidupan yang lebih sihat dan cergas. Perlu rajin buat kajian.

Well, di bawah ni adalah tips CL kalau demam:-

1. Minum cuka kurma/epal yang dicampur dengan madu dan air suam. Minum pagi, tgh hari dan malam. Sukatannya, air separuh gelas, satu tudung botol cuka kurma dan sesudu besar madu. Jangan guna sudu besi sbb akan menghilangkan khasiat dalam mad tu. Kacau semua tu sambil bacakan selawat syifa', minta kesembuhan dari Allah. Minum pun dimulai dengan bismillah dan selawat juga. Pastikan perut kosong ye. Ini memang cara pemakanan sunnah Nabi. Sejam lepas dah makan cuku ni, barulah makan benda lain. Bila rasa macam perit tekak je (permulaan nak demam) terus buat tips n ok. Seriously, better than panadol y'all..! Alhamdulillah, sejak amalkan petua ni, CL dah tak perlu telan drugs lagi dah. Dengan izin Allah, paling lama demam pun 2 hari je. Pastu dah boleh buat aktiviti macam biasa dah. Kurang segala pening, sakit kepala, kahak berkumpul dll. Hingus dan kahak batuk pun tak banyak (putih je warnanya, xdela sampai hijau macam cendol tu ha..haha~boleh plak describe pasal benda ni semua kan? sorry guys..). Indah kan sunnah Nabi?

Cuka epal yang CL duk consume.

Lepas habis dua botol cuka kurma ni, CL try convert ke cuka epal. Saja nak try.

Madu Iran ni memang best sangat.

2. Say no to ice! Jangan minum tapi guna untuk tuam kepala. Balut dengan kain kemas-kemas, baring dan letak di dahi (nak bagi suhu di kepala turun). Nak lagi baik keputusannya, ramas daun bunga raya/sireh bagi keluar lendirnya dalam besen yg dah buh air. Celup kain dalam air tu dan demah ke kepala kita. Bila dah hilang sejuk kain tu, celup la lagi. Tapi, kalau orang bujang mcm CL ni, takde orang nak jaga masa sakit, so..guna air kosong plus ais je la..he~

3. Minum air putih! Kalau boleh setiap 2 jam minum. Memang asyik nak kencing je kerjanya. Tapi, itulah targetnya. Untuk keluarkan segala racun dan toksik dari badan dengan cepat. Seolah-olah kita basuh badan kita dari dalam la.. Setengah orang minum air isotonik. Tapi dalam tu ada gas dan bergula sebenarnya. So, tak bagus jugak untuk jangka masa lama. Lagi elok kita beli air cap badak kaki tiga tu buat minum dah alang-alang singgah di kedai kan.. Air ni memang sejuk. Waktu CL demam kecik2 dulu, Abah memang akan beli air tu bagi CL minum. Tapi, dah duduk rumah bujang ni malas nak susahkan orang, minum air putih pun ok.. Air mineral pun ok.



4. Mandi kerap! Jangan ingat kaki dan tangan kita sejuk( berbungkus macam ulat dlm kepompong), maknanya badan kita pun sejuk gak. Sebenarnya badan kita panas. So, mandi is the best solution! Cara mandinya, mulakan dari kaki naik ke kepala. Jangan dari kepala turun ke kaki. Mahu terkejut badan kita. Kan udara panas akan naik ke atas, so gitula konsepnya mula dari kaki dulu..


5. Solat jangan lupa! Apa ingat kalau sakit, boleh tuang solat la?? No way man.. Demam tu sebenarnya kifarah dosa-dosa kita. So, kalau Allah dah bagi chance untuk gugurkan dosa kita tetiba plak kita tambah plak dosa baru dengan tak solat, so tak guna jugak la kan?? Kan? Dengan solat ni jugak la akan taqarrub lagi diri kita pada Allah. Kita akan lebih mensyukuri segala nikmat kesihatan yang Allah bagi kat kita. So, pd masa yg sama jangan plak kita nak maki-hamun demam yg kita dapat tu sebab...

Di dalam kitab al-Sunan daripada Abu Hurairah r.a. bahawa ia berkata: “Suatu ketika ada orang membicarakan mengenai demam dekat Rasulullah s.a.w., tiba-tiba seorang lelaki mencela penyakit tersebut. Rasulullah s.a.w. bersabda (yang bermaksud): ‘Jangan mencela demam sebab demam dapat menghapuskan dosa sebagaimana api melenyapkan karat daripada besi.’” (Riwayat Ibn Majah)

Menurut riwayat sebuah athar iaitu, “Demam sehari boleh menghapuskan dosa setahun.”
-SUMBER: Majalah SOLUSI-

Last but not least, bacalah doa ruqyah yang seperti di bawah ni...

Anyway, selain dari bagus untuk rawat demam ni, cuka epal ni jugak bagus untuk kita yang nak singkirkan lemak, kolestrol, nak kurus, bagi lawas usus, selulit, jantung, paru-paru, stress dll. Jerawat pun segan nak naik tau. Bagus la untuk orang yg ada resdung tu. Dulu CL, kalau pagi-pagi je sibuk duk hembus hingus yang macam waterfall lebatnya. Sejak amalkan minum cuka+madu ni pada setiap pagi dan malam, alhamdulillah dah takde dah masalah tu. Jerawat kat muka pun dah semakin pupus. Haish, pendek kata banyak la khasiatnya.. Korang baca sendiri la kat link bawah ni:-

1. http://imahruzimahimah.blogspot.com/2013/06/khasiat-madu-irancuka-epalcuka.html

2. http://manmala.blogspot.com/2011/10/khasiat-dan-kelebihan-cuka-kurma.html

3. http://www.melurhasanah.com/2012/10/khasiat-cuka-epal.html

..xoxo..


Lensa Che Long: Semoga berjaya! InsyaAllah semoga dirahmati Allah selalu..

3 comments:

  1. TQ atas info....saya memang suka membaca dan mencuba cara2 rawat anak ni especialy....

    http://zairulakmaldaylife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Tq 4 ur sharing...gud info

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Follow by Email