Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

Kini Menjadi Penduduk Bumi Sejati

Pernah tak berlaku dalam hidup korang, korang tersilap buat keputusan yang amat besar sekali nilainya untuk hidup korang terutamanya benda yang akan efek masa depan korang nanti sehingga rasa nak sebut, "Damn!!! What a big mistake that I had done!".  ~~Sebab masih ada iman, sering menenangkan hati dengan kalimah H.I.K.M.A.H.~~
Tapi, sebab dah tak ada choice untuk betulkan balik kesilapan korang tu, so korang just go on with that hell-life until you feel like vomiting. Takleh vomit, sedut balik, sedut balik.. Tapi kemudiannya, bila korang dah rasa stuck sangat2 dah (seolah-olah tak pijak bumi dan jugak tak capai langit) tetiba ada sesuatu yang tarik korang untuk berpijak di bumi yang nyata dan menyedut udara segar di bumi. Kemudian, pelan-pelan korang nampak ada tangga yang selama ni korang tak pernah nampak pun untuk naik ke langit secara berperingkat dan istiqamah. "Uuh, what a nice feeling...!" ~~Say what? Alhamdulillah, syukur pada Allah..~~
**********************…

NOW, I'm A Part-Timer at Ummi Corner!

Alhamdulillah. Akhirnya sawang di blog CL ni dapat jugak dikemaskan. Hehe.. Bukan takde idea nak menulis, tapi tak sempat. Lately, CL seriously busy-bee..
Akhirnya, dengan berat hati CL bertukar kerja part-time pulak. Dulu kerja cleaner tak berapa sesuai dgn CL. Sebabnya?
1. Agak jauh dari kluster (Susah nak ulang-alik buat research--sakit pinggang & punggung nek motor lelama wo..). 2. Masa cleaning services tak tetap (Susah jadinya nak susun planner CL yg mantopp tue..) 3. Payah nak jaga aurat (Bila nak mop lantai, kena buka stokin sbb basah. Kalau takde org laki masa cuci tu takpela, kalau ada? Naya la CL....) 4. Nak jaga ikhtilat (Kadang-kadang guest yg nak masuk homestay tu lelaki, so kalau CL tgh duk mencuci lagi masa tu, kan tak manis tue..)
Memang dalam hati ni rasa bersalah sangat dengan my ex-employer tu, sebab dah menyusahkan dia utk carik pengganti tapi nak buat camne kan.. Harap sangat dia paham kondisi CL yg nak fokus my study. Tapi CL rasa dia dah okey kot. Hopefull…

Rungutan Pejuang (Haprak vs Hebat)

"Argh... malas giler.. Asyik-asyik aku jer kena buat. Mana orang lain nih? Kata pejuang, tapi time buat keje semua hilang. Time picnic, time jalan-jalan, time suka-suka, baru nampak muka. Time program, usrah, liqa', sumer hilang.. Nyampah la gini. Borink! Malas dah nak join lepaih nih!" rungut Timah seorang pegawai jabatan kerajaan yang sudah 15 tahun aktif dalam persatuan Islam pabila melihat kehadiran AJK program yang semakin berkurangan dalam sebuah mesyuarat.
# "Huh! Selalu ada program. Masa hujung minggu orang nak cuti ni la program nak buat. Nak bercuti dengan anak bini pun susah. Malas la nak join minggu ni. Aku nak cuti...! Hehehe.. Sekali-sekala wat jahat dakpe kot.. Lagipun ada orang lain boleh cover jobscope aku" bisik Ramli seorang guru sekolah menengah yang sudah 10 tahun terlibat aktif dalam persatuan Islam pabila mendapat mesej dari salah seorang sahabat seperjuangannya.
# "Eh, diorang ni tak jemu-jemu ke duk ajak aku join program ni? Tak paha…