Teman-temanku

Google+ Followers

Thursday, December 27, 2012

Kini Menjadi Penduduk Bumi Sejati

Pernah tak berlaku dalam hidup korang, korang tersilap buat keputusan yang amat besar sekali nilainya untuk hidup korang terutamanya benda yang akan efek masa depan korang nanti sehingga rasa nak sebut,
"Damn!!! What a big mistake that I had done!". 
~~Sebab masih ada iman, sering menenangkan hati dengan kalimah H.I.K.M.A.H.~~

Tapi, sebab dah tak ada choice untuk betulkan balik kesilapan korang tu, so korang just go on with that hell-life until you feel like vomiting. Takleh vomit, sedut balik, sedut balik.. Tapi kemudiannya, bila korang dah rasa stuck sangat2 dah (seolah-olah tak pijak bumi dan jugak tak capai langit) tetiba ada sesuatu yang tarik korang untuk berpijak di bumi yang nyata dan menyedut udara segar di bumi. Kemudian, pelan-pelan korang nampak ada tangga yang selama ni korang tak pernah nampak pun untuk naik ke langit secara berperingkat dan istiqamah.
"Uuh, what a nice feeling...!"
~~Say what? Alhamdulillah, syukur pada Allah..~~

Syukur...sambil depa tangan luas-luas sambil sebut Alhamdulillah, thank you Allah!
"Eh, abang dalam pic ni pakai sweater putih CL ke? Sebijik sama lor..Nasib bek hensem, haha."
*********************************************************************************
CL tengah menari-nari dalam taman yang indah sambil pusing-pusing skirt.
CL pun tengah dalam happy mode sesangat sekarang nih. Rasanya, feeling jatuh cinta pun tak leh lawan perasaan CL sekarang ni. Why? Sebab keputusan salah yang pernah CL buat sebelum ni dah diberi peluang untuk diperbetulkan...Yieha, sukernya CL...!! 

Petang tadi, Prof Y call CL suh datang jumpa dia di ofis. Jarang Prof Y nak call kalau bukan benda yang serious. Tengah-tengah duk syok study pasal coding programming yang tak berapa nak paham tu, terus  kena serang penyakit sawan GUBRA. Semua tingkah tak menjadi. Nak pakai tudung jadi senget. Pakai stoking terbalik. Lip-balm terlebih pakai. Beg tak terzip. Kertas-kertas progres projek tunggang-langgang. Huhu, neves rasa macam nak kena rotan kat punggung guna pembaris kuning tu oleh cikgu cam zaman sekolah rendah dulu.
"Pehal la pulak prof duk call nih..? Tentu kena bambu pasal projek tak siap-siap lagik. Huhu.."

Tenang, tenang.. Dup, dap.. Tenang, tenang.. Dup, dap lagik.. Sambil jalan menujuk ke ofis, selawat baca banyak-banyak bagi menghilangkan gemuruh. Sedut nafas, lepas.. Sedut lagi, lepas..

Masuk ofis prof, ada student lagik tengah duk bincang ngan dia. Tunggu turn. Pastu, co-supervisor merangkap student prof masuk dalam ofis prof jugak, Mr.K
"Eh, apesal Mr.K pun ada ni? Alamak, mati la aku.. Kena bambu dengan dua orang ni la gamaknya aku hari ini.." Makin ber-paya ketiak dibuatnya.

Lepas diorang dah habis bincang semua benda yang diorang nak bincang, tetiba Prof Y paling kat CL,
"Ha, camne progress kamu?" tegas prof tanya.

"Hurm..cam hari tu jugak la prof. Saya masih stuck bab coding K-Means by histogram tu jugak la.." muka dah start seposen dah..

"Saya dah agak benda ni akan berlaku. Kamu betul-betul dah suntuk masa ni. Saya rasa kamu memang dah tak sempat nak convert to PhD by this January. Jadi, saya nak cadangkan satu Plan B kat kamu. Kamu nak?" prof pandang tepat ke CL.

"Hah?! Plan B? Apa tu prof?" CL dengan muka penuh blur tanya.. Tapi, rasa cam dah boleh agak prof nak cakap apa.

"Saya cadangkan kamu stay as Master student. BUT, you must finish your work as MSc just in 6 months. Saya rasa kamu takde masalah untuk go on dengan MSc sebab basic in this TB area kamu dah ada. Lagipun, your work-load akan reduce, so you'll be more focus and finish faster. How is it sound to you? Mr. K will help you. You'll be using his already-developed system and just applied it to your sputum TB samples only." teliti prof terang kat CL.

Tetiba je kepala rasa melayang-layang. Otak macam kena tarik. Plan B nih macam menarik. Seperti menyorongkan bantal kepada CL yang memang dah sedia mengantuk. Memang dah lama CL nak amik keputusan untuk stay as Master student jer sebab rasa tak mampu giler jadi instant-PhD student. Tapi, betul ke CL dah memang tak nak stay dengan program MSc/PhD ni???
How about my reputation in faculty?
How about my scholarship?
How about my family and friends whom already knew 'bout my MSc/PhD?
How about my dignity?

Prof tengok CL. 
Mr.K tengok CL. 
CL pandang diorang, tak berkelip-kelip. 

.
.
.
.
.
.
.

Finally, CL buat keputusan. 
"Ok prof, saya setuju dengan cadangan Prof." rasa macam tercabut je batu yang duk hempap atas kepala  CL selama ni lepas cakap ayat tu.

"Ok, good! Kalau kamu dah setuju, do quick discussion with Mr.K then quickly make your new progress and show it to me." Prof senyum. CL pun senyum. Mr.K pun senyum. Alhamdulillah..
*********************************************************************************

Now, a new chapter of my life as truly Master Student will begin. InsyaAllah, I'll do my best. Tak kiralah orang nak kata apapun kat CL, CL akan ignore. Diorang bukan tahupun apa perasaan CL yang terseksa bagai gunung berapi yang takleh nak meletus tu selama ni. Diorang tak kenal diri CL sebagaimana CL kenal diri CL. Hah, kan dah berbelit-belit tu.

Mungkin orang akan kata CL bodoh sebab dah elok-elok dapat peluang bagus, senang-senang jer buang. Heloo! Bukan senang-senang ek, dah dekat setahun kot CL duk asyik fikir benda sama. 
Rasa mcm nak give-up belajar dan carik kerja pun ada tau. 
Rasa cam nak kawen jadik surirumah sepenuh masa pun ada tau. Ups! 

Nak termuntah dah rasanya sebab stress. Kepala pun dah nak botak wei.. Bab menangis plak, kalau tadah ngan baldi, mau dekat separuh baldi dah air mata tu. Takdelah nangis banyak sangat pun, sebab CL ni muslimah rock, tak main la nangis bagai nak rak nih. Kalau diibaratkan hati ni seperti kaca pulak. Hempas kat lantai-berkecai. Kutip balik, tampal. Hempas lagi-berkecai. Kutip balik. Hempas lagi-berkecai. Kutip balik. Ha, gitu la perumpamaannya. 

Hehe..I'm sorry cuz I'm ignoring you now!

Whatever it is, past is past. Yang duk ada depan mata ni, CL akan hadapi dengan positif dan yakin. Pohon rahmat Allah dengan lebih tulus kali ini, insyaAllah.

“….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

Rukun Iman yang keenam itu kan 'Percaya kepada Qadak dan Qadar'.. Jika ini ketentuan Allah untuk CL, I'll accept it willingly. Oh Allah, I thank You for everything..

Lensa Che Long: Indahnya rasa berTuhan..Alhamdulillah.

Wednesday, December 26, 2012

NOW, I'm A Part-Timer at Ummi Corner!

Alhamdulillah. Akhirnya sawang di blog CL ni dapat jugak dikemaskan. Hehe.. Bukan takde idea nak menulis, tapi tak sempat. Lately, CL seriously busy-bee..

Akhirnya, dengan berat hati CL bertukar kerja part-time pulak. Dulu kerja cleaner tak berapa sesuai dgn CL. Sebabnya?

1. Agak jauh dari kluster (Susah nak ulang-alik buat research--sakit pinggang & punggung nek motor lelama wo..).
2. Masa cleaning services tak tetap (Susah jadinya nak susun planner CL yg mantopp tue..)
3. Payah nak jaga aurat (Bila nak mop lantai, kena buka stokin sbb basah. Kalau takde org laki masa cuci tu takpela, kalau ada? Naya la CL....)
4. Nak jaga ikhtilat (Kadang-kadang guest yg nak masuk homestay tu lelaki, so kalau CL tgh duk mencuci lagi masa tu, kan tak manis tue..)
Gud-bye cleaner history..huhu

Memang dalam hati ni rasa bersalah sangat dengan my ex-employer tu, sebab dah menyusahkan dia utk carik pengganti tapi nak buat camne kan.. Harap sangat dia paham kondisi CL yg nak fokus my study. Tapi CL rasa dia dah okey kot. Hopefully..

So, termasuk hari ni, kiranya dah nak masuk 4 minggu la CL keja tempat baru. Nice! Kedai makan yang hanya menu utamanya Nasi Arab. CL keja sini malam je, dalam 5 jam saja. Biasanya CL start dalam kul 5.30 petang hingga 10.30 malam. Bos pun cukup jaga bab solat pekerja-pekerja dia, CL so respect this! Gaji dia pun ok la, RM3.75 sejam. Tempat pun dekat dengan rumah sewa dan kluster tempat CL duk wat research. Paling sempoi, sekali kawan-kawan sekerja semua best dan sporting belaka! Rasa cam satu family je keje sini (Fadh, Umi, K.Linda, K.Ayu, Fikri, Amir, Nisha dll). Fun & enjoy walaupun kadang-kadang tu ada gak la letih bila time pelanggan datang mendadak ramai tu. Ada 3 orang je yang keja tetap. Yang lain, kiranya part-time cam CL gak la. Ada yang adik-adik lepasan SPM. Anak-anak bos pun keja situ gak. Paling best sekali, majoriti pekerja adalah pompuan, memang bebas la. Pakaian pun CL boleh pakai ikut sukati CL nak pakai lagu mana pun (Of cos la baju kurung paling senang kan..)

Yang spesel tentang menu kedai Umi Corner ni adalah, DAGING KAMBING dan AYAM (just imagine sekor ayam yang dibelah 4 tue). Dagingnya serius cakap memang lembut, manis dan sedap sekali!!! Bila kunyah, ter-sangat-lah juicy.. Saiznya daebak! Besau giler....! Beras yang digunakan pulak, beras mahal tu.. Beras Basmati tu.. Dia punya kuantiti tu plak banyak oo.. Boleh kata dua mangkuk gak ar. Menimbun cam bukit dalam pinggan tu. 1st time dalam hidup CL merasa enaknya beras mahal nih. Alhamdulillah.

Nasi Mandhi Ayam: Nasi, ayam panggang, limau, salad (tomato, kubis & mentimun), sambal tomato, bawang mentah, cili burung dan sup herba.
Nasi Mandhi Kambing: Nasi, kambing panggang, limau, salad (tomato, kubis & mentimun), sambal tomato, bawang mentah, cili burung dan sup herba.
Ada lagi yang jual kat situ Capati dan Roti Arab. Pelanggan boleh pilih samada nak kuah sardin, kari ayam atau sambal bilis. Capati tu diuli sendiri oleh anak bos, Amir namanya. Hebat adik ni, baru lepas SPM dah pandai buat capati. Bila dia bakar pulak, bulat elok je. Lembut plak tu. Memang superb! Kakak respek sama kamu la Amir.. CL dah try nak belajar buat bagi bulat elok, tapi selalunya tak jadi la.. Bentuk yg selalu dapat buat pentagon, hectagon, bentuk alien, bentuk peta amerika dll.  Last-last, kalau tak sama sangat, CL amik pisau/gunting buang yang tepi-tepi terlebih tu, ha puas hati! Pastu keras cam biskut plak bila dah siap bakar. Ei, geram.. Roti Arab pulak tak uli sendiri tapi mana bos dapat pun tak tau la, lembut giler... Bila makan je, terasa roti tu cam mencair je dalam mulut. Daebak! 

Capati
Roti Arab (sapu planta dan bakar sama itu roti). Nallareke!
Lagi satu, kalau datang kedai ni, tak sah la kalau tak try Teh Arab. Alang-alang order makanan arab, apa salahnya order sekali minuman arabnya, ye tak? CL dah pernah try. This tea really had a nice aroma n taste! 

Teh Arab (teh, gula, daun pudina, bunga cengkih dan buah pelaga)..
Anyway, harga dia pun ok la. 
Nasi Mandhi Ayam: RM7.50 (kalau bungkus tambah 50sen sebab guna tupperware, tak guna polistrene dah). 
Nasi Mandhi Kambing: RM10.00. 
Teh Arab RM2.00. 
Roti Arab RM3.00 (kuah kari ayam, kalau sardin tolak 50sen)
Capati RM2.00.(kuah kari ayam, kalau sardin tolak 50sen)

Tempahan pun turut diterima. Kalau korang berminat, boleh mai rasa dulu Nasi Arab nih. Kalau puas hati dan rasa nak order lepas ni, blh kontek CL punya mem okayh! (M.Cik Tun: 017-4318803)

#gambar kedai akan di upload kemudian yer.. sabor..

Alamat kedai Umi Corner ni seperti berikut:-
No.7, Jalan Sekolah Derma,
01000, Kangar Perlis. 
(Kalau dari Simpang 3 depan Unit Kecemasan Hospital Kangar tu, amik jalan ke Sekolah Derma, kedainya yang kedua selepas kedai warna kuning yang pertama akan dilihat dari trafic light tu).

Jemput datang ek!

Lensa Che Long: Bahagia bila biah solehah menyelubungi dan mendidik jiwa, InsyaAllah..

Monday, December 3, 2012

Rungutan Pejuang (Haprak vs Hebat)



"Argh... malas giler.. Asyik-asyik aku jer kena buat. Mana orang lain nih? Kata pejuang, tapi time buat keje semua hilang. Time picnic, time jalan-jalan, time suka-suka, baru nampak muka. Time program, usrah, liqa', sumer hilang.. Nyampah la gini. Borink! Malas dah nak join lepaih nih!" rungut Timah seorang pegawai jabatan kerajaan yang sudah 15 tahun aktif dalam persatuan Islam pabila melihat kehadiran AJK program yang semakin berkurangan dalam sebuah mesyuarat.

#
"Huh! Selalu ada program. Masa hujung minggu orang nak cuti ni la program nak buat. Nak bercuti dengan anak bini pun susah. Malas la nak join minggu ni. Aku nak cuti...! Hehehe.. Sekali-sekala wat jahat dakpe kot.. Lagipun ada orang lain boleh cover jobscope aku" bisik Ramli seorang guru sekolah menengah yang sudah 10 tahun terlibat aktif dalam persatuan Islam pabila mendapat mesej dari salah seorang sahabat seperjuangannya.

#
"Eh, diorang ni tak jemu-jemu ke duk ajak aku join program ni? Tak paham ke aku ni sibuk tak macam diorang? Kalau nak sangat pahala tu, buat je la. Tak yah duk kecoh-kecoh nak ajak orang lain. Aku pun buat kerja ni dapat pahala apa..?" komen Aiman seorang jurutera yang sudah berkecimpung dalam gerak kerja Islam lebih dari 7 tahun pabila mendapat emel dari sahabat persatuannya yang menjemputnya untuk menyertai suatu program tarbiyah.

#
"Alahai, kakak ni dari tadi duk miscall aku. Time orang duk syok tengok movie ni la dia sibuk nak call! Takde kerja lain lain tu, nak suruh aku jadi AJK Unit dia dalam program ........................ tu ler ha. Huh, malas aku nak jawab. Buat-buat tak dengar je la. Malam nanti baru aku mesej dia cakap konon2 aku tengah busy wat assignment. Hik hik hik.." getus Nadiah seorang pelajar tahun akhir sebuah institut pengajian tinggi yang sudah aktif dalam lapangan dakwah lebih dari 3 tahun sambil melempar telefon bimbitnya yang masih vibrate ke dala laci meja dan terus menyambung movie yang sedang dilayannya, Di tepi meja, buku dan nota assignment langsung masih belum disentuh.

***
Kalau macam di atas la perangai kita selaku penggerak gerakan dakwah, wa cakap sama lu ha... "SAMPAI BILER PUN ISLAM NI TAKKAN MENANG ATAS MUKA BUMI MALAYSIA NI WEIIII..."
Jangan duk mimpi di siang hari la.


****
Nak tengok Islam menang dan bertapak di bumi Malaysia ni ke? Cer ikuti perbualan dan hayati di bawah ni.

#
"La tahzan ya sahabat.. InsyaAllah akak akan tolong carikan tenaga petugas baru untuk program tarbiyah kita minggu depan ni yer. Kalau takde jugak, takpelah kalau kita berdua je yang uruskan, mungkin Allah nak uji kesabaran kita bab istiqamah dalam perjuangan ni. Awak jangan lemah semangat ye, InsyaAllah saya akan bantu yang terbaik." kata Aminah seorang tukang cuci yang komited dengan kerja-kerja Islam lebih 15 tahun, kepada sahabat seperjuangannya yang sedang bermuram durja kerana kehadiran AJK dalam mesyuarat program untuk kali pertama tidak mendapat sambutan hangat.

#
"Ina.. abang minta maaf dengan awak dan anak-anak.. Minggu ni abang tak dapat nak bawak awak dan anak-anak makan angin lagi. Seruan jihad dah panggil tue. Apa kata, kita sekeluarga join program hujung minggu ni? Mudah-mudahan, dapat jugak makanan untuk jiwa kita yang kelaparan tarbiyah ni. Kawan-kawan abang pun ada yang bawak anak isteri diorang datang program, bolehlah Ina dan anak-anak rapatkan silaturrahim. Allah dan Rasul kan suka. Lain kali, InsyaAllah abang bawak pergi jalan-jalan yer. Cuti sekolah ni kan panjang, sayang.." pujuk Hamdan tatkala melihat isteri dan anak-anaknya mula menarik muncung 14 belas kerana terpaksa menangguhkan janji membawa mereka untuk makan angin. Hamdan seorang kerani sekolah yang sudah 10 tahun terlibat dalam persatuan Islam. Bila si siteri tersenyum dan mengangguk setuju, Hamdan lekas menelefon sahabatnya memberitahu khabar gembira. 

#
"MasyaAllah.. aku kena cepat-cepat siapkan kerja yang bos bagi petang ni jugak. Malam ni ada mesyuarat untuk program tarbiyah hujung minggu ni pulak. Kena kosongkan jadual aku malam ni. Alhamdulillah, ni la peluang aku nak tolong Islam, nasib baik diorang ni masih ingat untuk ajak aku buat program-program tarbiyah nih. Gumbiranya rasa hati ni.. lalalala... Hik, hik, nyanyi pulak aku ni. Hepi sangat ler tue.." Atirah menyanyi-nyanyi kecil kerana terlalu gembira mendapat emel panggilan jihad dari sahabatnya yang sudah lama dinanti-nanti. Atirah seorang ketua jurutera di sebuah firma kerajaan yang sudah 7 tahun aktif dalam persatuan dakwah.

#
"Alhamdulillah.. Assignment pun dah siap, semua tugasan lecturer pun dah setel. Lega rasa hati, bolehlah buat kerja Islam dengan tenang. Tapi, kenapa Kak Mira takde call aku pun lagi ni. Katanya, nak minta tolong untuk jadi AJK Unit dia dalam program hujung minggu ni. Jadi ke tak ni? Takpelah, biar aku yang call dia." getus Najihah, seorang siswi tahun akhir yang sentiasa mendapat Anugerah Dekan pada setiap semester sambil menekan keypad telefonnya untuk menelefon seniornya bagi bertanyakan khabar program yang dibincangkan sebelum ini. Sudah hampir 4 tahun dia terlibat dalam gerakan dakwah di kampusnya. 


Lensa Che Long: Anda malas? Atas dunia ni hanya ada DUA jalan cerita. Anda pilih dan anda sendiri yang  akan menyediakan jalan cerita filem yang anda inginkan. Mahu Anugerah Filem Terbaik dari Allah? Fikir-fikirkan bagaimana caranya...
There was an error in this gadget

Follow by Email