Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Kritikan Membina untuk Rancangan Maharaja Lawak

Ambo ni tak suka buat lawak, tapi seringkali orang gelak cara ambo bertindak atau bercakap. "Awak ni lawak la.." Selalu diorang cakap gitu. Tak tahu la kenapa. Ambo tak rasa pun ambo tengah wat lawak, tapi orang gelak jugak. Entahlah..
Kalau bab mengusik, memang ambo suka. Buktinya, ummi ambo gelarkan ambo nama "Tok Kadiyat". Nama "Tok Kadiyat" ni adalah nama tokoh yang popular dengan usikan dan gurauan beliau. Tapi, nama tokoh ni terkenal di kampung ambo jah. Tu pun dulu la. Tak tahu la samada generasi lani masih ingat atau tidak pada nama ini. Daerah Kuala Balah, Kelantan. Ambo ingat lagi, waktu kecik2 dulu, kalau jumpa budak2, ambo akan mengusik sampai budak tu menangis. Hehe..nakal sikit. Kalau jumpa yang sebaya atau lebih tua, ambo suka sergah atau coket (cuit) pinggang biar terkejut. Hehe, nakal..
Bila dah makin dewasa ni, penyakit suka menyakat dan mengusik orang tu masih melekat. Dah jadi habit dah..huhu. Tapi, tengok orang jugak la kalau ambo na…

Veer Zaara

Semalaman ambo cuba menyiapkan laporan projek tahun akhir. Laporan penuh yang minimum 50 mukasurat perlu dihantar selewatnya hari ini. Nasib baik sudah 3 bab disiapkan. Tinggal lagi 2 bab, bahagian Results, Discussion dan Conclusion. Nasib baik juga data semua sudah siap dikumpul, tinggal mahu dianalisis. Tapi, laporan teknikal belum sentuh juga lagi. Bila dah siap taip, nak kena print pulak. Nasib malang, printer pulak rosak dakwat. Aduss... Mana nak binding laporan lagu. Aduss...sakit perut dibuatnya, walaupun tak makan apa. TenSION dan hampir meLETUP dibuatnya. Inilah dia akibat menangguh kerja. PADAN MUKA sendiri!
Seluruh jiwa dan raga betul-betul jadi penat. Tangan jadi lenguh menaip hingga terpaksa sapu Analgesic Cream (krim untuk atlit yg kejang otot) untuk hilangkan lenguh. Punyalah ambo fokus pada skrin laptop hinggakan bila ambo pandang tempat lain, dah jadi gelap pandangan. Pukul 5 pagi, perut bergelora dan mula memuntahkan isi (air milo dan biskut meri je pun). Report tak…