Teman-temanku

Google+ Followers

Thursday, February 27, 2014

Siapakah Laksamana Sunan abad ini?

Ramlee Awang Murshid a.k.a. RAM
That's it!

His novels always being my top choice for eye-scanning each time I'm hooked up at book store. Hehe, really loved 'em. 

Selain dari tulisan RAM, novelis J.K. Rowling juga antara my top choice. Hehe, sape lagi kalau bukan pengarang world-popular series, Harry Potter tu. Dua novelis ni je yang CL sanggup habiskan duit untuk beli buku-buku depa. Yang lain2 tu biasanya pinjam dari library atau kawan2 atau sepupu jek.

Karya A.Samad Said pun kadang-kadang CL layan jugak la, tapi banyak yang tak faham, sastera dia guna tinggi sangat (ampun pak, hehe..). Tapi sebenarnya novel dia sarat dengan nilai-nilai murni dan sindiran terhadap kebobrokan sistem dalam negara kita. I like that part!

Kalau nak baca novel yang berkisar kaya dengan nilai-nilai kemasyarakatan Melayu pulak, CL suggest baca tulisan Khadijah Ibrahim. Tulisan dia pun bagus, boleh nangis baca tang part sedih tu. Umi CL kalau bagi baca novel tulisan Khadijah ni, boleh bengkak mata dia menangis. Hehe..

Karya Faisal Tehrani pun CL suka. Sangat best sebenarnya. Kombat 1511 dan Advencer Si Peniup Ney antara karya beliau yang menambat hati CL sampai sekarang. Tapi, sejak kecoh pasal isu Syiah hari tu, hurm..jadi kureng sikit nak membaca tulisan dia. Bukan diskriminasi ke apa, tapi kita kan negara demokrasi so we've choice, rite?

Ada satu karya dari Ujang, judulnya Jibam. Amat best novel ni. Kisah tentang seorang anak OKU dan seorang lelaki bakhil dalam sebuah kampung. Simple tapi amat touching. Satu karya ni aje yang CL pernah baca daripada Ujang. 

Tulisan Habiburrahman al-Shareizy pun amat bagus! Kalau tak, takkanlah orang filem pilih novel dia untuk di-layar perak-kan.. Sarat dengan mesej-mesej keTuhanan dalam gaya tulisannya. Kadang boleh tangkap leleh gak part romantik tu. Ketika Cinta Bertasbih, Ayat-Ayat Cinta, Dalam Mihrab Cinta dll. Best, mmg tak dinafikan. Tapi, CL lebih sanggup pinjam dari kawan daripada beli sendiri. Huhu..

Well, genre novel yang menjadi pilihan CL adalah yang jenis fiksyen. Kalau banyak sangat part cintan-cintun ni kureng sikit. Kalau baca dua, tiga bab mesti dah rasa boring dan mengantuk nak tido, esok lusa baru sambung baca balik. Tapi, kalau novel RAM, tak tido semalaman nak bagi khatam novel tu pun sanggup, kiki.. Best baca. Rasa macam nak masuk jadi watak dalam tulisan dia tu je. Ada banyak novel yang dia keluarkan macam Carlos, Tombiruo, Harajuku, Mikhail, Rayyan Fantasi, Magis, Aku Bercerita. Tapi, antara banyak tulisan RAM tu, yang paling CL suka adalah koleksi novel tentang kisah Laksamana Sunan.
7 buah koleksi novel RAM ttg Laksamana Sunan (dari zaman remaja hingga zaman tua)

1. Bagaikan Puteri
2. Cinta Sang Ratu
3. Hijab Sang Pencinta
4. Cinta Sufi
5. Sutera Bidadari
6. Sunan Musafir
7. Sunan, Nanggroe Sang Kembara
8. sambungan yg no.7... (tak sabar nak tunggu)

So, apa yang best sangat dengan novel ni??
1. Fiksyen (bermain dengan relung masa depan dan masa lalu-Hang Tuah pun ada oo..).

2. Mesej ketuhanan dalam gaya bahasa dan plot cerita yang mudah difahami pembaca.

3. Watak novel yang memberi lebih banyak inspirasi untuk dunia realiti berbanding fantasi (watak utama novel ni adalah seorang yang amat mengikuti Sunnah).

4. Watak hero-heroin tidak stereotaip spt novel cinta (tinggi lampai, hensem dan cantik mcm model, kulit putih, hidung mancung dll). Cukup sekadar kita tahu, rupa watak itu digambarkan seperti kebanyakan orang Melayu tapi jernih dengan keimanan yang tinggi.

5. Usaha dakwah yang tak pernah terhenti walaupun dalam bentuk peperangan dengan makhluk ghaib (dah namanya pun fiksyen).

6. Kisah cinta manusia yang tidak pernah menghalang usaha dakwah.

7. Sarat dengan nilai-nilai peradaban Melayu yang pernah menjadi kebanggaan sejarah Melayu yang lalu.

8. Catching-phrase yang puitis, positif, padat, dan mudah diingat. 


So, jom kita layan antara catching-phrase yang CL cakapkan tu..


"Tatkala cinta berbisik
Suaranya memuji Tuhan,
Apabila rindu terusik
Rasulnya menjadi pilihan."


" Apabila hujan turun melimpahlah air di perbukitan. Aliran menerjah ke batu. Melekuk tanda waktu beralih. Seiring nyawa menghanyut usia. Sejalan nafas melangkah ke hujung. Awan kalau dapat dicapai maka saktilah hamba. " 

"Dendam itu bara, marah itu api."

"Lebih baik tersalah ampun daripada tersilap hukum."

"Sekali kurebah, sejuta kali kubangkit."

"Hanya nama-Mu sentiasa terlafaz di hati nan kerdil ini."

"Sebagai manusia, kita sayang padamu."
Laksamana Sunan

Muaz: My beloved...

U got the style kid..

Kesian kat Muaz, demam..

Olololo~ hensemnya..
Sejak kecil lagi, anak ini sudah didedahkan dengan dunia pendidikan oleh uminya (Uminya seorang pelajar Sarjana).
Muaz cukup minat dengan buku dan komputer.


Muaz ditocang rambut oleh CL. Zaman beliau berambut panjang.

Marah ler tu..

Ada gaya ulamak tak?

Lensa Che Long: Muaz dah dapat adik baru. Khaulah... Nantikan debut baby Khaulah pulak lepas ni..InsyaAllah kalau sempat masa, hehe.

How to be a multi-tasking person?

Bismillah..

Ada orang tanya CL, tak penat ke kerja siang malam? Dengan study pun tak habis lagi. Kerja-kerja Islam lagi. Hurm..Penat memang penat. Kita manusia, bukan robot. Ada masa, demam jugak. Ada masa, terseliuh situ-sini. Ada masa, sakit pinggang. Ada masa, stress sampai menangis. Ada masa, kecewa dan terkilan dengan layanan orang sekeliling terhadap kita.

CL pegang pada dua prinsip ni:-
1. Bekerjalah seolah-olah kamu nak hidup 1000 tahun lagi. Beribadahlah seolah-olah kamu akan mati pada esok hari.

2. Tiada istilah rehat dalam diari seorang pejuang. Kerehatan hanya ketika mati.

Kadang-kadang perasaan penat dan mahu bermalas-malasan itu tetap juga berkunjung tiba. Itu tak dapat dinafikan. Jadi, macam mana caranya kita nak hadapi situasi ini? Jawapannya, cari satu TITIK MOTIVASI dalam diri kita untuk kita terus move-forward in this challenging world.

Ada sesetengah orang meletakkan titik motivasinya,
Keluarga.
Wang dan aset.
Tahap akademik.
Kekasih hati.
Jawatan dan pengaruh kuasa.
Pendek kata, ada pelbagai jenis titik motivasi berdasarkan personaliti dan kehendak diri seseorang. Semua ini bagus jika kena pada caranya.

Paling kena pada caranya apabila kita memadankan titik motivasi yang bersifat duniawi ini dengan ruh rabbaniyah. Apabenda rabbaniyah ni? Nama kumpulan nasyid Rabbani ke? Bukan...

Rabbaniyah ialah satu istilah merujuk kepada sifat ketuhanan. Tiada manusia/makhluk atas muka bumi ini yang tak perlukan Tuhan (walaupun ada juga manusia yang berfahaman atheis dll tu). Islam menyuruh penganutnya menjadikan kehidupan mereka berTuhankan Allah. Tatkala, semua perkara dalam kehidupan ini dikaitkan dengan rabbaniyah, maka segala hikmah dan tabir kehidupan akan tersingkap. Segalanya mengalir lancar dan laju bagai air di kali nan tenang.

Contoh:-
1. Kita mahu cari duit untuk kaya. Kekayaan yang ada digunakan di jalan Tuhan seperti membantu orang-orang memerlukan. Percayalah, kebahagiaan itu bagi orang yang memberi. Sedekah, zakat, derma, semuanya memberi kebahagiaan pada hati kita berbanding kita mengumpul duit berjuta-juta di dalam akaun bank tanpa dikeluarkan sesen pun untuk keperluan ummah.

2. Kita mahu berjaya dalam akademik. Kecemerlangan kita dalam akademik, kita niatkan di jalan Tuhan. Dengan kepintaran, kecerdasan dan kecemerlangan kita itu, gazetkan suatu usaha untuk membantu dan menjayakan ummah di sekeliling. Bukan setakat kita belajar untuk dapat kerja bagus, gaji besar, pangkat tinggi dan kemudian kita boleh mendabik dada kepada orang lain yang kononnya lebih rendah kedudukan daripada kita. Kejuruteraan, perubatan, sosial, ekonomi, seni, sastera, geologi, kajibumi dsb antara wadah/platform yg blh kita gunakan untuk menempah saham tinggi kita di akhirat kelak. Pasti kita bahagia jika hidup begini.

3. Kita mahu bahagiakan keluarga kita. Kebahagiaan hakiki yang diperlukan oleh keluarga kita sebenarnya adalah yang bersifat rabbani dan bukan semata-mata dengan ditabur dengan material. Jika ditabur dengan material, kita tak tahu maasa depan kita yang mungkin bangkrup atau muflis. Kita juga tak tahu kapan ajal kita menjemput. Lantas, bekalan terbaik adalah melaburlah untuk kebahagiaan keluarga kita dengan didikan Islam di samping sedikit bekalan dunia. Keluarga yang Islami pasti kabur matanya dari memandang dunia. Keluarga Islami pasti lebih mencintai akhirat melebihi segala-galanya walaupun rumah beratap rumbia dan berdindingkan buluh.


Serious.
Kita di dunia ini hanya persinggahan sementara. Tak cukup masa nak berehat panjang. Goyang kaki sambil makan popcorn dalam panggung wayang. Makan maggi sambil tengok filem/drama/sinetron. Hayun handbag sambil window shopping di shopping complex. Angguk kepala dengan kawan-kawan di konsert artis K-pop.

Bekerja keraslah untuk bekalan yang kita nak bawa ke akhirat kelak nanti. Itulah jawapan untuk menjadi seorang yang multi-tasking. 

Hardwork never betray you!

Ripleys, Believe it or not!
xoxo
(^_^)v
There was an error in this gadget

Follow by Email