Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2014

Siapakah Laksamana Sunan abad ini?

Ramlee Awang Murshid a.k.a. RAM That's it!
His novels always being my top choice for eye-scanning each time I'm hooked up at book store. Hehe, really loved 'em. 
Selain dari tulisan RAM, novelis J.K. Rowling juga antara my top choice. Hehe, sape lagi kalau bukan pengarang world-popular series, Harry Potter tu. Dua novelis ni je yang CL sanggup habiskan duit untuk beli buku-buku depa. Yang lain2 tu biasanya pinjam dari library atau kawan2 atau sepupu jek.
Karya A.Samad Said pun kadang-kadang CL layan jugak la, tapi banyak yang tak faham, sastera dia guna tinggi sangat (ampun pak, hehe..). Tapi sebenarnya novel dia sarat dengan nilai-nilai murni dan sindiran terhadap kebobrokan sistem dalam negara kita. I like that part!
Kalau nak baca novel yang berkisar kaya dengan nilai-nilai kemasyarakatan Melayu pulak, CL suggest baca tulisan Khadijah Ibrahim. Tulisan dia pun bagus, boleh nangis baca tang part sedih tu. Umi CL kalau bagi baca novel tulisan Khadijah ni, boleh bengkak mat…

Muaz: My beloved...

Lensa Che Long: Muaz dah dapat adik baru. Khaulah... Nantikan debut baby Khaulah pulak lepas ni..InsyaAllah kalau sempat masa, hehe.

How to be a multi-tasking person?

Bismillah..

Ada orang tanya CL, tak penat ke kerja siang malam? Dengan study pun tak habis lagi. Kerja-kerja Islam lagi. Hurm..Penat memang penat. Kita manusia, bukan robot. Ada masa, demam jugak. Ada masa, terseliuh situ-sini. Ada masa, sakit pinggang. Ada masa, stress sampai menangis. Ada masa, kecewa dan terkilan dengan layanan orang sekeliling terhadap kita.

CL pegang pada dua prinsip ni:-
1. Bekerjalah seolah-olah kamu nak hidup 1000 tahun lagi. Beribadahlah seolah-olah kamu akan mati pada esok hari.

2. Tiada istilah rehat dalam diari seorang pejuang. Kerehatan hanya ketika mati.

Kadang-kadang perasaan penat dan mahu bermalas-malasan itu tetap juga berkunjung tiba. Itu tak dapat dinafikan. Jadi, macam mana caranya kita nak hadapi situasi ini? Jawapannya, cari satu TITIK MOTIVASI dalam diri kita untuk kita terus move-forward in this challenging world.

Ada sesetengah orang meletakkan titik motivasinya,
Keluarga.
Wang dan aset.
Tahap akademik.
Kekasih hati.
Jawatan dan pengaruh kuas…