Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Menantu beriman tapi tak berduit.

Cewwah.. kali ni Che Long nak bincang bab menantu plak da.. Kalau kengkawan CL tahu ni, mesti diorang ingat CL dah ke arah nak bermentuadahPadahal, bagi CL benda ni adalah isu normal dan sering diperdebatkan dalam masyarakat Melayu kita. Dan, of course lah sejak 2,3 menjak ni CL asyik dijemput ke kenduri walimatul urus kawan-kawan, CL jadi berminat untuk membincangkan soal ni. Tambah-tambah pulak, orang kata umur 20-an ni prime age to be getting married.. Dah tua rupanya CL ni. Apabenda tah dah CL sumbangkan untuk agama, bangsa dan negara tercinta ni..hurm...
Soalan popular bila perkenal bakal calon suami/isteri, 1. Cer tengok, bila si anak dara dirisik sang lelaki, pertanyaan yang cepumas sering ditanya ibu bapanya adalah, "Orang mana?"  "Dia kerja apa?"  "Macam mana pendapatan dia?" Begitulah juga sebaliknya jika sang lelaki memberitahu ibu bapanya tentang gadis pilihan hatinya.
2. Cuba bila bercerita dengan kawan-kawan pula tentang calon pilihan hati. Pada…

Saya sayang Sultan Kelantan saya.. Macam ni baru class..

Sultan Yang Prihatin Oleh ROZAID A. RAHMAN & SYED AZHAR Sultan Muhammad V SEJAK dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan yang ke-29 pada 13 September 2010, inilah buat pertama kalinya Sultan Muhammad V memberikan wawancara khas kepada para wartawan media cetak dan media elektronik. Wawancara khas itu telah berlangsung di Istana Negeri, Kubang Kerian, Kota Baru pada Rabu, 4 Mei 2011 pada lebih kurang jam 5.30 petang dalam suasana penuh protokol tetapi tetap mesra. Wawancara itu juga diadakan bersempena dengan pelancaran Yayasan Sultan Kelantan yang akan dilangsungkan di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) minggu hadapan. Sebanyak 12 wakil media termasuk dari Mingguan mStar dan The Star telah dijemput untuk menemuramah Sultan Muhammad V yang hadir segak menggenakan sut coklat muda ala Nehru. Baginda Sultan juga sentiasa memulakan bicara dengan terlebih dahulu melafazkan Bismillahirrahmanirrahim dan Asalamualaikum kepada pertanyaan wartawan muslim dan salam sejahtera kepada wartawan bukan Isl…

Pengalaman Cabut Gigi Bongsu (Pt 1)

Tanggal 22/6/2012 (hari Jumaat yang mulia), Che Long (CL) ke Klinik Gigi kerajaan untuk cabut gigi bongsu (atau dalam bahasa omputihnya wisdom tooth). Seminggu sebelum tu, dah ke klinik jumpa dentist bincang ttg gigi yang nak dicabut tue. Siap buat x-ray lagi, sebab Dr. ckp gigi yg bawah nak kena buat minor surgery. Sebabnya, gigi bongsu ni mengalami sedikit komplikasi sikit. Dia tumbuh 1/3 je. 2/3 lagi tenggelam dalam gusi dan menyebabkan berlakunya senario impacted wisdom teeth. Uh..ngeri dengor.. CL mintak 2 batang gigi cabut sekaligus. Cewah, cam berani jer.. 

Asalnya appointment dgn Dr. pada 15/6, tapi bimbang plak teruk sangat sakit kesan selepas cabut gigi sedangkan CL ada conference di KL selama 3 hari, so takut2 nanti takleh nak buat paper presentation dgn elok. So, itu yg ditangguh ke 22/6 jam 9.00 pagi.
So, lepas amik nombor giliran (apa ingat boleh masuk pakai redah ke?), menunggulah CL dengan hati nebesnya.. Datang sorang je, tak berteman. Mula2 ingatkan berani, tapi bila d…