Teman-temanku

Google+ Followers

Friday, July 30, 2010

ambo makin TUA


hari ni HATI rasa gundah-gulana sangat, entah la kenapa..
mungkin kerna, hari ni satu sejarah lagi terukir dalam hidup ambo..
ambo dah makin TUA.. isk,isk..
umur pun genaplah 22tahun menurut tahun masihi la.. kalau ikut tahun Islam, belum lagi sebab ambo punya besday dalam tahun Islam ialah: 16 Zulhijjah 1431H = 22/11/2010M

bile dah makin tua ni, makin bnyak plak berserabut dalam kepala ni. banyak nak kene pikir dan buat:-
1. ummati
2. famili
3. studi
4. peribadi
5. mati

ramai kawan2 yg pakat wish kat ambo hari ini.. tapi, famili ambo tak wish pon, maklumlah kami ni sejak kecik tak pernah diajar dgn budaya wish ni.. sejak ambo masuk IPT ni la, baru ambo kenal budaya wish.. bagus jugak sebenarnya budaya ni sebab kita dapat merasakan kita dihargai oleh orang sekeliling kita.. kalau dapat tazkirah yg best2, lagi la syok..

bila disebut bab besday ni, teringat ambo pada soalan2 Imam al-Ghazali pada anak-anak muridnya yg berbunyi begini:

1)Apa yg paling dekat dgn kita?
Murid: ayah, ibu, kawan-kawan, etc
Jwpn: Kubur (kerana ia statik sedangkan kita setiap detik semakin mendekatinya tanpa kita sadar)

2) Apa yg paling jauh dari kita?
Murid: saudara-mara, hutan dll
Jwpn: Masa yg telah berlalu (setiap detik yg berlalu semakin menjauhi kita tanpa blh dicapai kembali)

3) Apa yg paling berat sekali?
Murid: Batu, kayu, besi dll
Jwpn: Menanggung amanah (Org beriman akan rasa amanah itu amat berat sekali, org tak beriman akan rasa sebagai satu peluang)

4) Apa yang paling ringan sekali?
Murid: Bulu ayam, kertas dll
Jwpn: Meninggalkan solat (tak percaya? cuba la ukur kerajinan kita bila tiba bab solat..)

5) Apa yg paling besar sekali?
Murid: Gajah, ikan paus, istana dll
Jwpn: Nafsu amarah (amat besar hingga sukar dibendung bila ia meletus sehingga pelbagai kata2 dan perbuatan nista lagi keji yg keluar)

6) Apa yg paling tajam sekali?
Murid: pisau, pedang dll
Jwpn: Lidah yg menyebut keburukan org lain & mempertahankan diri secara melampau

Kesimpulannya, apa yg Imam Ghazali tu sebut mmg ambo setuju 100% sebab ambo mmg dah rasa sendiri benda tu..

kawan2 rasa camno?

kita kene bnyak usaha kan? alang-alang Ramadan nih dah dekat, meh kita pakat jadikan ia satu catalyst utk mangkinkan lagi amal ibadah kita pada Khalik, Tuhan yg Maha Agung..

Ambo amat cinta pada Allah dan Rasul lebih dari segalanya..
moga cinta ambo diterima dan diperkenankan..
moga cinta ambo dipermudahkan jalannya..
moga Allah membekalkan juga untuk ambo seorang hamba peneman yg niat dan tujuan cintanya sama seperti ambo..
Allahu Rabbi, tak sabar mahu mati dan bertemu-Mu dan Rasul-Mu dalam suasana 10 Muwasaffat Tarbiyah ambo cukup atau hampir sempurna..
tak sabar juga mahu bersatu dengan Abah di taman yg indah sana, amin..


syahid memperjuangkan kalimah Allah di muka bumi ini cita-cita tertinggi ambo..
moga dapat memberi syafaat juga pada Abah dan ahli keluarga yg telah dan akan pergi..
amin!!!
amin!!!
amin!!!

Sunday, July 25, 2010

PASANGAN?



Teringat zaman sekolah rendah dulu.. ambo pernah terlibat dengan cinta monyet..hahaha! sebenarnya bukan cinta monyet pun, tapi jadi secret admirer dari jauh. kelakar betul. waktu tu, kalau tengok yg mana kiut-miut sikit tu, mulalah ambo minat. biasanya budak yg paling popular kat sekolah la.. secret admirer pulak yg jenis setia gitu. tapi, kadang-kadang tu gaya ambo minat ala-ala stalker gitu. kalau petang-petang, sengaja baca buku atau buat latihan yg cikgu bg kat beranda rumah, bukan apa nnti senang nk tengok 'dia' lalu depan rumah ambo naik motor cabuknya sebab pegi buang sampah yg mak 'dia' suruh agaknya. hahaha... tengok 'dia' buang sampah pun sanggup. waktu tu, kalau terserempak dengan 'dia' bukan main dup-dap lagi hati. isk, dahsyat betul penangan cinta monyet waktu tu.

Masuk zaman sekolah menengah, ambo pindah ikut abah tukar kerja. ambo bersyukur sungguh dengan suasana sekolah mengah ambo, sebab sekolah yg ambo belajar adalah jenis sekolah
menengah agama arab. di situ ambo belajar banyak tentang agama. ambo belajar sirah, tafsir, hadis, quran, nahu dan soraf, mutalaah dan macam-macam lagi. memang patut semua anak-anak muda didedahkan dengan perkara sebegini. setidaknya, boleh jadi pegangan bila berda di dunia luar yg penuh dugaan kelak.

Kawan-kawan ambo masa sekolah rendah dulu ramai jugak yg masuk sekolah menengah biasa. hasilnya, pergaulan sosial bnyak yg tak terjaga mengikut lunas-lunas Islam. tak boleh salahkan mereka juga sebab acuan sekolah yg mendidik mereka jadi begitu. Tapi, ada jugak yang menjadi. Kadang-kadang lagi baik dari yang sekolah agama..

Sekolah menengah ambo tu, walaupun bercampur lelaki dan perempuan, tetapi pergaulan masing-masing ada mata yg mengawal (ustaz, ustazah). Tapi, biasalah gelojak hati orang muda ni kan.. ambo waktu tu, selera mula berubah. Kalau dulu, pantang tengok budak lelaki yg kiut-miut mula lah minat. tapi, di sekolah tu, pantang tengok yang alim dan baik perangai, mulalah taruh minat. ada la 2,3 orang yg ambo minat dari jauh, tapi sekarang ambo dengar ada yg antara ambo minat tu dah tunang dan bernak-pinak pun.. orang minat ambo pun ada juga, tapi ambo tak layan. entah la, memang style ambo gitu. ambo minat orang tak apa, jangan ambo tahu ada orang yg minat ambo. cukup tak suka. mesti orang yg sebegitu ambo reject awal-awal. suka memburu, tak suka diburu. orang zodiak Leo macam ambo ni memang perangai gitu kot..tah la..

Tapi tak lama lepas tu (selepas keputusan PMR), ambo pindah sekolah lagi sebab keputusan PMR yg agak cemerlang, 8A 1B (yang B tu mestilah subjek English, haha..). Kali ni, masih sekolah agama juga, cuma bezanya sekolah perempuan saja. Waktu tu, berlakulah 'turning point' dalam hidup ambo. tak ada lagi minat orang tu, minat orang ni.. jiwa dan raga fokus pada pembelajaran. sekolah tu pun agak elit, maka pelajarnya elit-elit belaka. tak dapat tidak, persaingan untuk mendapat tempat terbaik perlu di tahap optimum. sekolah tu ada sesi usrah yg wajib join. mula-mula ambo sebagai ahli biasa, lama-lama diangkat menjadi naqibah. pernah juga join pertandingan ceramah agama (secara bidan terjun je sebenarnya), alhamdulillah menang,hingga dijoloki nama 'Ustazah Bahiyah' sebab tiru cara die ceramah, bukan apa, waktu tu memang ambo betul-betul minat ustazah tu.. pernah juga join pertandingan bahas. tapi tak menang. namun alhamdulillah, krn semua tu memberi pengalaman dan ilmu yg berguna di masa depan ambo.

lepas SPM, ambo apply matrikulasi dan jugak UPU. tapi, rezeki ambo nmpaknya di matrikulasi. utara pulak tue.. sebenarnya ambo mmg minat duk kawasan utara ni. tu semua sebab penangan tengok movie Prof. Razak-Anak Mami The Movie tu la.. boleh kata, faktor utama ambo nak ke utara sebab suker tgk cerita tu. suker bahasa utara yg sama eksotik dgn kelate, terengganu. lagipun, ambo tak minat nak migrasi ke bahagian tengah dan selatan Malaysia..
Masa di matrik ni, banyak jugak cabarannya. Asal-asal dari sekolah agama perempuan, tiba-tiba keluar dari sekolah, macam-macam orang jumpa. Apa omputih kata.."culture shock" gitu.. Tapi, alhamdulillah, kat sana ambo join Persatuan Pusat Islam. Bila mata dan hati kadang-kadang tersasar dari landasaa, ada sahabat dan ustaz/ah yg mengingatkan. Berkenan org tu, org ni biasalah.. Terutama kalau yg jadi imam, ngajinya sedap betul. Tazkirahnya mantap. Hati mulalah berkenan. Nasib baik ada yang mengingatkan. "Innamal a'malu binniat.." Nak buat kerja dakwah, nak buat kerja Islam, hati kena jaga, kena bersih dari maksiat...
Alhamdulillah, sesi matrikulasi selama setahun pun berlalu..

Kini, ambo berada di IPT pula. Lagi utara... Kali ni bukan sebab movie lagi. Tapi sebab pilihan hati memang nak universiti dan kursus ni. Walaupun pd asalnya, ambo nak amik Senibina di UiTM, tapi rezeki bukan milik ambo. Lalu, pilihan kedua kursus ijazah ni, menetapkan ambo di bumi Perlis Indera Kayangan yg indah lagi permai ini...Alhamdulillah..

Di sini, tanggungjawab yg tergalas di bahu semakin terasa. Tanggungjawab sebagai anak sulung makin terasa. Tanggungjawab sebagai mahasiswa Islam dalam menongkah arus kelalaian duniawi makin terasa. Tanggungjawab sebagai salah satu umat Islam yg harus bangun menentang kekufuran dan menegakkan Islam semakin jelas di depan mata. Terngiang-ngiang di telinga ambo tentang satu kata azimat dari Saidina Abu Bakar yg pernah ustaz ambo ceritakan dulu:

"Takkanlah Islam mati ketika aku masih hidup lagi?"

Berderau darah muda ini, tatkala menyoroti maksud ayat ini. Mencacak bulu roma mengingatnya. Ambo nekad dan tekad. Tiada lagi istilah cinta monyet. Tiada lagi istilah mencari cinta makhluk. Cinta Allah dan Rasul yg paling hakiki. Itu yg perlu ambo kejar.

Bukan bermakna, ambo tak mahu bernikah kahwin. Tapi, jodoh, ajal, pertemuan itu kan sudah Allah tetapkan di Luh Mahfuz. Tak percayakah lagi ambo pada ketentuan Allah yg Maha Penyayang dan Maha Adil. Kejarlah cinta akhirat, pasti cinta dunia akan mengejar...

ambo kata: "Perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik.."


Saturday, July 24, 2010

Pengalaman terkena denagn Swindler Top Up Phone Reload


Semester lalu, ambo pernah jual top up. Ambo baru je start jual top up autoreload pada 21hb Julai 2010 dengan sebuah syarikat yg ambo jumpa melalui internet..tgh hari tu ambo gi bank in duit kat Maybank dan Bank Islam rm200.. alhamdulillah agak laku..tapi, ada bnda sedih telah menimpa ambo.. amat sedih..
selepas 2orang(Wana dan Zaleha) membeli top up ngan ambo, maka bermulalah cerita MISTERI malam itu..

~21/7/2010~
1.15pg:
ada satu nombor yg tak dikenali yg mengaku nama sebagai Anis minta agar nombornya (1st no: 019-9204145) di'top up' sebanyak rm10..
Ambo tanya:"sapa awk ni Anis?"
Dia jawab:"kawan Ida.."
Ambo tnya lagi: "kawan Ida yang geng Hanim ke?"
Dia jawab:"ye..".
Ambo terlalu cuai..Oleh kerana ambo percaya bahwa dia mmg kawan kepada Hanim, maka ambo pun top up pada nombor die.. maka, di situ cerita misteri semakin berPUAKA..

1.23pg:
Anis meminta lagi top up ke nombor (2nd no: 019-9624611) sebanyak rm30.. ambo masih percaya pada dia..bodohnya ambo ni..
rupanya, MISTERI ini masih berlangsung..

~22/7/2010~
12.31tgh hr:
Anis minta lagi top up ke nombor beliau, rm30 lagi.. ambo dah mula hairan krna cepat benar dia guna top up. Tp, ambo pikir mungkin die duk bergayut ngn pakwe, sbb tu cepat habis top up..
Dengan sangkaan bhwa dia akan bayar duit tu ptg nnti melalui Hanim atau dtg sendiri bayar pd ambo kat umah ptg nnti, maka ambo pun top up ke nombor beliau..

7.53ptg:
Anis minta lagi top up ke nombor (3rd no: 014-8495365) sebanyak rm30.. ambo masih percaya pada dia walaupun hati ambo mula pelik dengan cara mesej beliau yg bunyinya agak mendesak!
tp, ambo masih percaya bahwa dia akn bayar selepas habis kelas ptg nnti..
MISTERI masih bersenandung..

10.13mlm:
Anis minta lagi top up ke 1st no., sebanyak rm10. Kali ini, dia minta supaya ambo hntr pin nombor pula. Ambo mula hairan, tapi ambo anggap dia juga sebenarnya berniaga top up dgn kawan2 dia dan beli melalui ambo.. Jadi, ambo pun bagi nombor pin top up lagi pada beliau..

~23/7/2010~
12:06tgh hr:
Anis minta lagi top up rm30 ke 1st no. Paginya, sewaktu ambo sibuk dengan kelas, bertalu-talu Anis mesej ambo meminta top-up tapi ambo tak sempat melayan. Ambo mula runsing kerana dia sudah berhutang dengan ambo rm14o dan belum membayarnya satu sen pun lagi. Ambo mula tnya di mana rumah dia, sebab senang nnti ambo nk pegi kutip hutang dia tu. Tapi, dia tak peduli dgn soalan ambo sebaliknya masih minta top –up.

12.35tgh hr:
Anis masih minta top up!! Agak SCARY kan? Tapi akaun top-up ambo dah habis, tinggal rm4 je..dah la Anis tak bayar lagi rm140 tu, mcm mana ambo nk bagi top-up yg seterusnya pada die?

2.00ptg:
Anis masih meminta top-up rm10 atau rm30 ke nombor beliau dgn gaya mesej yg bunyinya amat menDESAK!! Ambo mula geram krn dia seolah-olah langsung tak nak paham yg ambo dah kehabisan top-up.. tapi ambo masih sabar melayan kerenah beliau, sebab takut pelanggan lari.. baiknya ambo..MISTERI betul..

5.00ptg:
Anis masih hantar mesej minta top-up. Mesej yg menDESAK!! Cukup menggangu jiwa ambo! Ambo jelaskan pada dia, ambo perlu pegi ke bank utk tambah akaun top-up. Tapi, dia minta jugak ambo carikan kat mana-mana kedai samada rm10 dan rm30 dan hntr no pin tu kat die.
Ambo dah mula HOT!! Budak ni memang MELAMPAU!
Dah la hutang melambak, boleh lagi tak malu minta ambo cari top-up untuk die kat kedai pulak.. Pegi la carik sendiri kat kedai kan? Dah patah kaki sangat ke nak gi kedai? Geram sangat.. (waktu ni ambo masih assume dia budak kampus yg duk kat kolej kediaman sama dgn ambo.)

6.00ptg:
Anis masih minta jugak ambo cari top-up. Katanya, dia nak ambo cari sebelum pukul 7mlm. Ambo bgtau roommate ambo masalah budak ni. Roommate ambo kata jgn ikut kata si Anis tu. Suruh dia bayar dulu, baru boleh dapat top-up.
Jadi, ambo tnya lagi no rumah dia sebab ambo nak gi sendiri umah die nk amik duit yg die hutang dgn ambo. Tapi, dia lgsung tak layan soklan ambo tu, sebaliknya hnya nk ambo cepat2 carik top-up utk die. Ambo mula syak yg die ni mgkin kwn2 ambo yg saja nk wat April Fool ataupun dia mmg SWINDLER YG JAHAT DAN KEJAM!!

6.30ptg:
Ambo try call die, lansung tak angkat dan masuk voice message. Selepas bincang dgn roommate ambo ttg si Anis nih, kami mula rancang utk pasang perangkap utk tahu siapa si Anis ni sebenarnya. Ambo mula yakin dia bukan Anis, sebaliknya org yg cuba nk tipu ambo. MISTERI kan? Walaupun berdebar, tapi rasa cukup EXCITED utk jadi Detective Conan (heheh, biasanya baca je komik Conan tu, tp kali ini giliran ambo pulak utk jadi Conan).

6.45ptg:
Ambo gi kedai, cari top-up kad Celcom rm10 sebagai umpan pd Anis. Takut jugak sebenarnya, kot2 la memang Anis betul ke.. Pd masa yg sama, rummate ambo, Sima olok2 tersalah hntr mesej ke no Anis dgn menggunakan fon Sima sendiri.
Sima: Hi there, awak ada miscall saya ke tadi?
Anis: Bila?
Sima: Pg td.. Awak Wan kan?
Anis: Yup.
(haha, rahsia dia hampir terbongkar! Dengan ambo, dia mengaku nama Anis. Dgn Sima, dia mengaku nama Wan! So, sape sebenarnya dia ni?? MISTERI semakin menarik)

7.00ptg:
Ambo hntr msj kat die yg top-up dah ada dan suruh die dtg sendiri amik kat umah. Nak tahu? Sampai pukul 7.30mlm, die tetap tak datang. (mcm mana nk datang, die bukan Anis pun, entah2 lelaki..)
Pd masa yg sama, Sima hntr mesej kat Anis tu..
Sima:Wan, do u remember our meeting tomorrow?
Anis: Ye, top up ada..
(haha, die tak paham bahasa Inggeris rupanya..kami agak die bukan student nih..mmg SAH die ni SWINDLER!!)

7.45mlm:
Ambo berlakon masih layan mesej die yg masih minta top-up dari ambo. Ambo pakat dgn Sima utk perangkap dia lepas solat Maghrib.

8.00mlm:
Lepas solat, kami pakat untuk bawa bnda ni pada POLIS. Tapi, kami kene sediakan bukti yg KUKUH!
Ambo kata pada Anis, kalau nak juga top-up, ambo ada sorang kawan yg jual top-up. (padahal, no tu adalah no fon ke-2 Sima)
Nak tahu? Anis percaya dgn ambo! Dia pun mesej pada no ke-2 Sima, minta top-up.
Anis: Top-up rm10 celcom ada x?
Sima: Semua ada..maxis, celcom, digi..tapi, awak sapa dan umah kat mana? Nak bayar bile?
Anis: Hantar no pin celcom rm10 blh tak? Penting sangat ni.
Sima: Boleh tapi bayar dulu! Dats my rule! No money no top-up!
Anis: Boleh la..nnti mlm saya bayar..tlg ye..
Sima: --x reply mesej die--
(lepas tu, die tak hntr dah mesej kat no sima dan mesej ambo pula desak ambo supaya bgtau Sima agar top-up nombor beliau..haha, kelakar betul penipu tu, Sima bkn jual top up pun. Dia nak menipu akhirnya tertipu juga)

8.30mlm:
Sima try call 3rd no dgn mgunakan fon die. Nak tahu? Ada suara lelaki yg jawab, dan namanya FIRDAUS!!! Loghat Kelantan pulak tu..Ish, wat malu negeri je!
Ambo dan Sima mtk tlg kwn sekuliah utk pegi balai polis lepas Isyak nanti. Geram betul dgn perangai manusia tu! Jenayah yg die buat mmg tak boleh dilepaskan!
Walaupun mungkin bg sesetengah org, nilai rm140 tu sedikit sahaja, tapi bygkan kalau dia dah menipu 10orang, sdh rm1400 yg dia dapat. Itu, baru dalam masa 2hari.. kalau dah sebulan die buat kerja tu, setahun, 2tahun, bertahun2.. Buat bersama2 dalam satu geng pulak, satu SINDIKET pulak.. BAYANGKAN!!

9.15mlm:
Kami menuju ke balai polis utk membuat laporan. Agak lama di situ krn ramai yg mmbuat aduan. Nak tahu? Dia masih kontek ambo minta top-up, mmg PSIKO!
Di balai polis pula, polis pulak dah buat hal.. Diorang boleh gelak dgr aduan ambo! Geram betul! Siap kene marah lagi dkt sorang pegawai tu. Dia marah sebab kecuaian ambo yg terus-menerus bagi top-up pd org yg tak dikenali sehingga kerugian rm140. Ei, polis ni…mmg la silap ambo dan ambo mmg tahu pun tu silap ambo. Ambo buat aduan tu pun, supaya xde lagi orang yg tertipu mcm ambo. Tp, tak perlu nk marah ambo sampai gitu sekali..Geram2!! Tak berjiwa rakyat langsung! Apa nak jadi la dgn polis zaman sekarang ni.. Kurang akhlak mahmudah betul… Kalau mcm ni la caranya, baik tak payah adu pada polis. Patut la jenayah kat Negara ni makin berlambak, x setel2…isk,isk..
Slogan tak serupa bikin: Mesra, Cepat, Betul, konon!!

11.00mlm:
Baru sampai kolej. Dah letih badan, lapar pulak tu.. Makan nasi goreng. Buat kerja rumah skit dan tido.. Penipu top-up tu tak kontek dah.

~24/7/2010~
11.00pg:
Ambo try call lagi si Penipu tu, dah tak dapat dah, masuk voice message.. Nasib baik mesej deliver.. Jd, ambo pun hntr la mesej dan jugak voice message pada si Penipu tu..
Ambo:“Saya dah tahu rahsia awak yg tipu duit sy sejak maghrib semalam lagi. Saya takkan maafkan awak selagi awak tak minta maaf dgn saya. Mungkin RM140 tu bukan rezeki saya, tapi ucapan maaf dari awak mmg HAK saya! Jadi, awk save la nombor saya ni supaya senang awk nk minta maaf dgn saya kelak. Saya doakan moga awk INSAF dan Allah bagi HIDAYAH pada awk utk berubah menjadi manusia yg lebih SOLEH.. kalau ikut Hukum Hudud ni, awk dah patut kene potong tangan tahu. Tp, saya btul2 doakan moga awk berubah! Amin..!!”
Akhirnya, MISTERI pun setel..Begitulah pengalaman ambo sejak menjual top-up ni..
Apapun, ambo tetap akan jual top-up, biasalah berniaga ni ada pasang surutnya. Yang duit rm140 tu, ambo sedekah saja la, dapat juga pahala..Mungkin juga kifarah dosa ambo dan ingatan dari ALLAH, alhamdulillah..
Pesanan ambo utk Dealer Top Up semua agar lebih berhati-hati supaya pisang tak berbuah 2x..

Ambo kata: Marilah kita pakat doakan moga2 si Penipu Top Up tu INSAF dan berubah menjadi lebih SOLEH! Aminnnnnn!!! Ya Allah, kurniakanlah hidayah-Mu pada si Penipu itu.. juga pada Geng2 Polis tu..huhu~~~
yang paling penting, ambo dpt pengajaran besar dalam kes kali ini agar tidak cuai lagi, dan juga apapun hal yg berlaku, sabarlah kerana ia hanya ujian dari Allah.. tidak beriman seseorang itu selagi tidak diuji..
There was an error in this gadget

Follow by Email