Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

ambo makin TUA

hari ni HATI rasa gundah-gulana sangat, entah la kenapa..
mungkin kerna, hari ni satu sejarah lagi terukir dalam hidup ambo..
ambo dah makin TUA.. isk,isk.. umur pun genaplah 22tahun menurut tahun masihi la.. kalau ikut tahun Islam, belum lagi sebab ambo punya besday dalam tahun Islam ialah: 16 Zulhijjah 1431H = 22/11/2010M
bile dah makin tua ni, makin bnyak plak berserabut dalam kepala ni. banyak nak kene pikir dan buat:- 1. ummati 2. famili 3. studi 4. peribadi 5. mati
ramai kawan2 yg pakat wish kat ambo hari ini.. tapi, famili ambo tak wish pon, maklumlah kami ni sejak kecik tak pernah diajar dgn budaya wish ni.. sejak ambo masuk IPT ni la, baru ambo kenal budaya wish.. bagus jugak sebenarnya budaya ni sebab kita dapat merasakan kita dihargai oleh orang sekeliling kita.. kalau dapat tazkirah yg best2, lagi la syok..
bila disebut bab besday ni, teringat ambo pada soalan2 Imam al-Ghazali pada anak-anak muridnya yg berbunyi begini:
1)Apa yg paling dekat dgn kita? Murid: ayah, ibu, k…

PASANGAN?

Teringat zaman sekolah rendah dulu.. ambo pernah terlibat dengan cinta monyet..hahaha! sebenarnya bukan cinta monyet pun, tapi jadi secret admirer dari jauh. kelakar betul. waktu tu, kalau tengok yg mana kiut-miut sikit tu, mulalah ambo minat. biasanya budak yg paling popular kat sekolah la.. secret admirer pulak yg jenis setia gitu. tapi, kadang-kadang tu gaya ambo minat ala-ala stalker gitu. kalau petang-petang, sengaja baca buku atau buat latihan yg cikgu bg kat beranda rumah, bukan apa nnti senang nk tengok 'dia' lalu depan rumah ambo naik motor cabuknya sebab pegi buang sampah yg mak 'dia' suruh agaknya. hahaha... tengok 'dia' buang sampah pun sanggup. waktu tu, kalau terserempak dengan 'dia' bukan main dup-dap lagi hati. isk, dahsyat betul penangan cinta monyet waktu tu.
Masuk zaman sekolah menengah, ambo pindah ikut abah tukar kerja. ambo bersyukur sungguh dengan suasana sekolah mengah ambo, sebab sekolah yg ambo belajar adalah jenis sekolah mene…

Pengalaman terkena denagn Swindler Top Up Phone Reload

Semester lalu, ambo pernah jual top up. Ambo baru je start jual top up autoreload pada 21hb Julai 2010 dengan sebuah syarikat yg ambo jumpa melalui internet..tgh hari tu ambo gi bank in duit kat Maybank dan Bank Islam rm200.. alhamdulillah agak laku..tapi, ada bnda sedih telah menimpa ambo.. amat sedih.. selepas 2orang(Wana dan Zaleha) membeli top up ngan ambo, maka bermulalah cerita MISTERI malam itu..
~21/7/2010~ 1.15pg: ada satu nombor yg tak dikenali yg mengaku nama sebagai Anis minta agar nombornya (1st no: 019-9204145) di'top up' sebanyak rm10.. Ambo tanya:"sapa awk ni Anis?" Dia jawab:"kawan Ida.." Ambo tnya lagi: "kawan Ida yang geng Hanim ke?" Dia jawab:"ye..". Ambo terlalu cuai..Oleh kerana ambo percaya bahwa dia mmg kawan kepada Hanim, maka ambo pun top up pada nombor die.. maka, di situ cerita misteri semakin berPUAKA..
1.23pg: Anis meminta lagi top up ke nombor (2nd no: 019-9624611) sebanyak rm30.. ambo masih percaya pada dia..…