Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Makna tersirat lagu Maafkan Kamu

2, 3 menjak nih Che Long duk asyik dengar lagu Maafkan Kamu yg dinyanyikan Jamal Abdillah feat Malique. Bukan apa, Che Long agak tertarik dengan lirik lagu ni yg begitu mendalam maksudnya. Lirik lagu ni tak semacam lagu-lagu tipikal Melayu yg biasanya tentang pemujaan terhadap lelaki atau wanita. Lagu ni jugak ada part rapping yg memang Che Long memang minat. Entah kenapa, Che Long minat betul rap music.

Lagu Maafkan Kamu ni boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna. Che Long berpandangan bahawa makna lagu ni bagus, cuma Che Long tak mahu share apa pandangan Che Long sebab takut-takut para pembaca hanya akan jadi bias dengan tafsiran Che Long jer. Anda punya minda yg bebas untuk mentafsir semahu anda asalkan tidak menyalahi syariat.. Jom layans...

MAAFKAN KAMU
MONOLOG: Aku minta maaf di atas segala perbuatanku.
MONOLOG: Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan


Jamal Abdillah:
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahny…

Tarikh Mengundi PRU-13

Dup, dap, dup, dap..tarikh ngundi dah dekat..katanya bulan JUN ni. Wow, 2 bulan lagik!

Semua pakat neves belaka dah. Kat negeri Utagha ni pon, pakat ramai pemimpin utama dari setiap parti duk turun. Kompom kali ni, negeri indah permai ini menjadi antara taruhan parti2 yg bertanding untuk melengkapkan jajahan masing2.. Jom, perangi kezaliman dan fitnah!!

Harga barang asyik naik. Bagi subsidi sikit, bagi bantuan sikit, harga barang mula nak naik lagik..huhu, apa nak jadi. Macam iklan biskut Chipsmore plak, "kejap ada, kejap takde."

Skandal tak sudah-sudah dan tak pernah setel.. Nak hilangkan fokus pada diri sendiri, semua kamera dan lensa dihala ke orang lain.. Last2, rakyat naik menyampah.

Di tengah-tengah gajah bergaduh tu, rupa-rupanya ada pulak sang kancil yg licik mencucuk-cucuk dan menyemarakkan api pergaduhan yang sememangnya entah bila akan padam. Konon si kancil ni nak naik takhta kalau kedua-dua gajah letih bertarung.. Macamlah larat diri yg kecil tu nak menanggung b…