Teman-temanku

Google+ Followers

Tuesday, January 31, 2012

Presentation's Day

Hari ni Che Long kena pegi kluster awai skit sebab semua student Prof Y kena terlibat dgn project's presentation. Sampai kluster dah kul 8.40am. Patutnya, kul 8.30am dah nak mula. Tapi, nasib baik Prof Y tak sampai lagi. Kawan2 seangkatan lain pun duk tgh sembang lagik. Lega skit. 

"Prof Y dah ada kat bawah..!!" Cik Tun laung dgn sora kuatnya itu. Semua pakat kalut turun tingkat bawah, Bilik Mesyuarat A kami reramai pakat tuju..

aCtually, bukan Che Long punya turn pun. Hari ini, 2 org senior akan bentang diorang punya project's progress. Sorang MSc's student dan sorang lagik PhD's student. Dua-dua pasal Image Processing. Mantopp dah presentation depa.. Cuma kdg2 tu ada gak la timing Che Long berzikir kuat skett. Maklumlah..semalam tidor lambat (ha, sape suh tido lambat? padan muker..). Lepas habis bentang, sesi komen-mengomen pulak oleh Prof Y. Kami yg jadik audiens ni plak kena reka soklan bernas2 dan gempak utk tanya pada presenter. 

-Bila Che Long ngantuk..~



Kata Prof Y, "Ha, kamu semua kena la pakat tolong dia. Tanya soalan banyak-banyak sikit. Barulah dia tak ketaq lutut nanti viva yang betul nanti." Pandai jer Prof Y nak pujuk kami suh tanya soklan. Kami pun nanyer ler.. Ha, bila dah start sorang yg tanya, yg lain pun sibuk gak la nak tanya. Maklumlah, bakal pensyarah semuanya, mesti ler pakat banyak mulut nak tanya. hehe...

Bila dah selesai semuanya, tetiba Prof Y bersuara. "Ok, next presenter saper?"

Aduyai, ingatkan dah habis.. Ingatkan bila semua batch senior dah habis presentation, maka habislah musim penyeksaan itew..rupanya tidakk. Batch baru pulak kena present..aduhai.. neves tuu.. dalam hati 'janganlah aku dulu, janganlah aku dulu..' 
Nasib baik, student PhD dulu kena present. Fuh, selamat.. Che Long prgram MSc/PhD. So, lepas semua PhD student, baru turn Che Long plak. Lega skit. 
~Kalau Che Long present, suwwitt jer..~

Lalalalala...semua hepi jer leh kuar dari bilik kelam tu. Semua pakat kemas2 nak balik kluster masing2. Yg rajin skit, duk pakat ngadap Prof Y, tanya itu ini. Macam semut hurung gula, gitulah Prof Y dihurung studentnya..

"Eh, cincin sayer tu..meh bagi balik." Cik Cma cakap kat Che Long. "Hehe, tak nak bagi.." Cincin Cik Cma kat jari Che Long, sajer nak tryy..kempunan.
Hari ni Cik Cma pakai cincin tuu.. Perak belah kanan, emas belah kiri. Wowow..! Maksud apakah? Adakah ada progress selepas balik cuti chinese new year?? 
*ada org tue kena interview dgn bakal mak m..tua dan pak m..tua.* Syok ler tue.. sengih jer manjang.. Kalau bubuh sengih tu dalam air kopi cap Kapal Api tu mesti manis punyer. Hehe.. Che Long teringin nak pakai cincin jugak boleh tak? hahahaha...

Neway.. apa yg Che Long nak share rini adalah: Che Long TAKUTTTTT bangat!!! nak tau naper? sebab banyak lagi progress projek yg tak siap. Apabenda yg Che Long nak present kat Prof Y nanti 3 minggu lagik?? Aduyai.. Oleh kerna STRESS ittu menggangu jiwa itulah, Che Long tulih blog ptg ni. Blh kew alasan gitue??

So, kesimpulannya, jgnlah menangguh kerja-kerja anda. Silalah urus dan atur masa anda sebaiknya kerna setiap detik yg berlalu tanpa diisi perkara yg berpekdah adalah CUKUP SIA-SIA!! Camner nak buat setel prob ni yer??

-paling penting: SILA solat di awal waktu dan rajin2 baca Quran yer.. *baik, puan..*
-jangan main FB banyak sangat. *seb baik FB kena virus, xleh bukak skang..hulalala..*
-jangan tidur banyak sangat. *uiks!*
-jangan layan movie banyak sangat. *korea tak layan dah..gud job! kartun and malay's drama jer..*
-silalah lipat kain baju selepas dah diangkat dari jemuran. *apa kaitannya?*
-tolonglah seterika siap2 baju anda itu! *barulah tak selekeh manjang..mcm org mati laki je..*

Lensa Che Long: Sajer suker2 nak tukar nama blog dan style blogging? Salah ker?? (^_^)

Monday, January 2, 2012

Tahun baru 2012 Masihi

Doom, doom! Tetiba terdengar bunyyi letupan mercun kat udara bumi Perlis ni. Pening gak ambo. Bukan hari dah masuk hari kedua tahun 2012 ke? Takkan sambungan letupan meriam dari semalam lagi kot?
Masa tengah taip ayat-ayat ni, jam kat laptop tepat kul 12.00malam, maka 1/1/2012 pun berganjak ke 2/1/2012.. Dah umur 24 tahun rupanya ambo ni (kalau ikut tahun Masihi la..). Ya Allah, makin tua dah ambo ni rupanya. Tapi tak sedar-sedar diri lagi.

2,3 hari sebelum tibanya 31 Disember 2011, ambo dapat jemputan ke Majlis Lantunan Mahabbah Rasulullah di Stadium Abd Halim, Suka Menanti, Alor Setar. Tapi seminggu sebelum tu dah dapat invitation ke Countdown 2012 di Stadium Shah Alam. Confuse gak nak pilih nak gi yang mana satu sebab dua-dua pun best. Tanya kawan ni, dia syorkan suruh pegi yang dekat je dulu. So, ambo pun ok la. Ajak budak-budak rumah dan kawan-kawan sekerja semua, nak konvoi la ke Alor Setar. Semangat sungguh. Tak leh nak bayang lagi masa tu macam mana rupa bentuk program ni nanti. Orang kata best, tapi tak pernah experience sendiri lagi. Pendek kata, ni la first time in my life nak sambut Tahun Baru ni ha. Sebelum ni duk kat umah tengok kot TV je. Atau baca berita di akhbar keesokannya.

Sampai hari kejadian (31/12/2011). Kami konvoi dua buah kereta. Kancil dan Saga Aeroback. Time tu memang semangat dah, tapi masih tak seberapa lagi. So, dalam masa sejam sampai la kami kat Stadium tu. Ramai dah orang.. Kebanyakannya pakai putih belaka, lelaki dan pompuan. Kami pakai biasa-biasa jer. Time tu dah nak dekat maghrib dah. So, cepat-cepat la cari tempat wudhuk. Then ambil tempat untuk hampar sejadah semua kan.. Waktu tu dengar suara budak laki kecik alunkan zikrullah. Masuk ruang solat (dalam stadium tu ler), fuhh.. Penuh orang. Putih belaka.. Subhanallah.. Happy sangat, tak tahu kenapa. Kemudian, azan dialunkan. Pastu kami pakat solat Maghrib sama-sama. Tak ingat siapa dah yang jadi imam time tu.

Lepas maghrib, ada bacaan tahlil. Lama jugak la. Baca doa pun lama. Tersengguk jugak la ambo, hehe.. Teruk kan? Mungkin sebab air-cond.. so jadi amat selesa sampai ngantuk (ceh, alasan!).

Lepas tahlil, dah masuk waktu Isyak. Solat jemaah bersama. Kemudian solat ba'diah. Kemudian solat sunat hajat berjemaah. Then, acara kemuncak pun tiba. Susah nak gambarkan suasana masa tu, best sangat! Klik sini..

MC mintak semua yang hadir bangun dan rapatkan kedudukan msg2 sebab ramai lagi org yg stuck kat luar stadium nak masuk tak boleh. Dianggarkan lebih dari 10,000 yg hadir semalam tu. Yg mana tak lepas nak duduk di lantai, diorang duduk kat kerusi-kerusi kat bahagian atas nu. Kemudian, pelajar2 dari 4 buah (kalau tak silap la) maahad tahfiz dan pusat pengajian hadis naik ke atas pentas. Bersih je tengok muka diorang. Budak-budak kecik pun ada.

Dalam majlis ni, ada alunan qasidah dan burdah yang cukup seronok. Walaupun ada gak sesetengah qasidah yg dilantunkan tu tak faham, tapi auranya masih menusuk ke jiwa. Rasa tenang je. Walaupun suasana masa tu cukup sesak. Ye la, duduk berhimpit lagi macam ikan sardin. Kalau dah duduk bersila, memang susah dah nak ubah bersimpuh. Kalau bersimpuh, sampai ke sudahlah bersimpuh jawabnya.

Ada jugak tazkirah dari Syeikh Zainul Asri (Pak Long) dan Ustaz Fahmi ZamZam (asal Indonesia). Ya Allah, best sangat tengok muka orang soleh ni. Tutur kata mereka cukup zuq ke dalam jiwa. Bila mengalunkan selawat bersama mereka, terasa syahdu sangat. Mengalir air mata kerana merasa terlalu rindu pada Rasulullah. Terasa bagaikan kami semua diperhatikan oleh Rasulullah s.a.w. dengan penuh rasa kasih dan sayang.. Ya Allah, indahnya perasaan itu. Rindu tak tahu nak cerita macam mana..

Antara isi-isi penting yg sempat ambo catat dan boleh share di sini dari tazkirah para alim ulamak ni:-
1) Qasidah adalah simbol ahli sunnah wal jamaah. Maka berselawatlah sebanyak-banyaknya.. Allahumasolli 'ala muhammad..

2) Nabi Muhammad sudah menjadi nabi sebelum kenabian Adam a.s lagi (hebatnya Nabi kita ni). Allahumasolli 'ala muhammad..

3) Mukjizat Rasulullah adalah yg terbaik sekali di antara nabi-nabi:
-Nabi Musa diberi mukjizat belah lautan, tapi Rasulullah mukjizatnya membelah bulan.
-Nabi Musa belah batu guna tongkat keluar air dari batu, tp Rasulullah air keluar dr jarinya.
-Nabi Sulaiman boleh memberi arahan kpd angin, tp Rasulullah diberi menaiki buraq yg lebih laju dari kelajuan cahaya. dan banyak lagi.. Allahumasolli 'ala muhammad..

4) Di Padang Mahsyar kelak, Rasulullah boleh ditemui di 3 tempat iaitu Timbangan Mizan, Titian Sirat dan Telaga Kausar. Gambarannya, betapa sibuknya Rasulullah ke sana sini demi memberi syafaat kepada umatnya ketika itu. Begitu sayang dan kasihnya Rasulullah kepada kita. Allahummasolli 'ala muhammad..

5) Ketika Rasulullah dibangkitkan pada Hari Pembalasan dari kuburnya, selepas menyapu debu-debu yg melekat di badannya, soalan pertama yg ditanyakan kepada Jibril adalah "Bagaimanakah keadaan umatku ya Jibril?" ;kasihnya Rasulullah pada kita kan? Tidak ditanya ibunya, ayahnya, isterinya, anaknya, cucunya, tetapi KITA, umatnya.. Allahumasolli 'ala muhammad..

6) Ganjaran Allah kepada para pencinta Rasulullah:
- Rahmat dari Allah (sekali kita menyebut/mengingati Rasulullah, 10 rahmat buat kita)
- Ditempatkan sgt dekat dgn Rasulullah di akhirat nanti.

7) Apabila di akhir zaman, tatkala sudah semakin berkurang guru-guru yg mursyid untuk membimbing kita, maka selawat adalah pembimbing kita yg terbaik. Banyakkan juga mempelajari kitab-kitab yg dikarang oleh Imam Ghazali kerana di dalamnya banyak terkandung pengajaran ttg Quran dan Sunnah.

8) Syafaat Rasulullah adalah syafaat al-'uzmah (syafaat yg plg besar dari Rasulullah). Rasulullah pernah ditawarkan oleh Allah akan dua pilihan sebelum kewafatan baginda iaitu:-
1- 50% dari umat Rasulullah akan dijamin masuk syurga.
2- Syafaat al-'uzmah yg akan memberikan autoriti kepada Rasulullah utk memberikan syafaat kepada umatnya tika Padang Mahsyar kelak.
::Maka, Rasulullah memilih yg ke-2. Lalu dalam satu riwayat yg sahih dikatakan dgn pilihan ini, maka Rasulullah dapat membuatkan umatnya lebih dari 50% masuk ke syurga. Kasihnya Rasulullah pd kita, kan?

9) Mungkin susah kita nak bertemu di akhirat nanti dgn Rasulullah sebab tahap keimanan kita ni lemah sangat. Maka, berusahalah kita untuk sekurang-kurangnya bertemu baginda di dalam mimpi dulu pada hayat kita sekarang ini. Allahumasolli 'ala muhammad..

10) Apabila disebutkan nama Rasulullah, maka berselawatlah kita. Sabda Nabi: "Orang yg apabila disebut namaku dan tidak berselawat, itulah orang yg paling bakhil." Allahumasolli 'ala muhammad..

Kesimpulannya, ambo rasa bahagia sangat berada dalam majlis ni. Petang tadi, ambo buka pula internet, tengok suasana sambutan Countdown di Shah Alam. Memang mantopp! Subhanallah. Kalah sambutan Tahun Baru bersama PM Najib di i-City.

80,000 vs 25,000!!

Memang hebat penangan Ustaz Azhar Idrus. Zizan Raja Lawak pun sempoi dan best. Sham Kamikaze, Shahir AF8, Akhil Hayy dan ramai lagi pun ada memeriahkan sambutan ala islamik ni. Ambo seolah-olah turut merasai kemeriahan tu walaupun hanya tengok melalui Youtube sajer. Rasa suka sangat dengan perubahan negara ni ke arah yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Anyway, dalam duk kalut orang sambut Tahun Baru ni, kasihan jugak dekat mahasiswa UPSI yg ditangkap polis semalam. Ada yg cedera parah dan sebagainya. Klik sini..



Ambo kata: Apapun, dengan tahun baru yang menjelma ni semoga ambo diberi kekuatan oleh Allah untuk menjadi hamba-Nya yang lebih soleh dan musleh. Amin..

There was an error in this gadget

Follow by Email