Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

Diari Kampus: Budi Bahasa Budaya Kita

KES I:
'Eh, mana pulak kertas assignment aku nih hilang nih? Rasanya semalam lepas dah siap buat tu, aku letak dlm fail ni la, atas meja ni je..mana pulak hilangnya. Aduh..dah la nak kena hantar petang ni kat lecturer, mampus aku..' Gumam Noni sendirian.
Gelabah si Noni cari kertas dia yang hilang. Nak tanya housemate ttg kertas tu, semua tak ada kat bilik. Ulang-alik dia ke tandas buang air sebab gabra kertas hilang. Bersengkang mata si Noni menyiapkan assignment sampai jam 4 pagi semalam. Bangun pagi, tiba-tiba kertas hilang.  Pukul 2 petang ni deadline hantar assignment tue. Noni pikir mungkin ada kawan-kawan dia yang pinjam assignment tu, tapi SIAPA??? Bengang betul Noni.. Jam 12 tgh hari, tak ada lagi tanda-tanda orang nak hantar balik, jadi Noni buat keputusan untuk buat semula assignment tue. Terpaksalah..kalau tak nak buat macam mana lagi. Jam 1 petang, masa Noni tengah ralit re-do assignment dia, kawan serumah merangkap kawan sekelasnya balik ke rumah.
Noni tanya, &quo…

Setiap amal itu dengan niat

Minggu ini, minggu lalu, dua dan tiga minggu nan lalu, ambo betul-betul tak bersemangat nak menjalani hidup ambo. Ambo mencari-cari apakah niat sebenar di sebalik apa yang ambo tengah buat sekarang ni. Ambo tulis paper, ambo buat slide presentation, ambo tulis progress report, ambo ke kluster, ambo buat research. Ambo buat semua perkara yang sepatutnya ambo buat, TAPI ambo tetap lost! Ambo tak tahu apa target sebenar ambo dalam bidang nih! Puas ambo fikir niat di sebalik amal/perbuatan yang ambo buat dalam 3 bulan kebelakangan ini.
Dalam Diskusi Ilmiah (DI) dengan kawan2 ambo, ambo sering bagi penekanan kepada kwn2 ttg hadis pertama seperti yg terkandung dalam buku Hadis 40 tulisan Imam an-Nawawi.  Tentang "setiap amal mestilah disertai dengan niat. Niat kerna Allah dan Rasul, itulah yg kita dapat. Niat kerna dunia, maka dunia sajalah yg kita dapat."  "Bila niat belajar kerna Allah dan Rasul, pasti kita akan dapat berkatnya." 
Dan bila sampai di rumah, ambo mula t…