Teman-temanku

Google+ Followers

Thursday, December 18, 2014

Bisnes Masyukk Biar Berkat..

Bismillah..

Hari ni Che Long (CL) nak share sikit tentang pengalaman bisnes yang CL pernah dan sedang join sepanjang Allah kurniakan nikmat nyawa di dunia ni..

Zaman Sekolah
-------------------
Actually, I'm just helping my Ummi selling her goods like Nasi Lemak and kuih-muih. Kadang-kadang tu bawak pergi sekolah. Ramai jugak permintaan dari kawan-kawan. Tapi, tak lama kena stop sebab ada aduan dari pihak kantin sekolah bahawa jualannya terganggu kalau student buat jualan dari rumah.. Takpe la, takde rezeki di situ. Balik sekolah, CL dan adik ditugaskan Umi utk pick-up duit jualan dari kedai-kedai yang Abah letak kuih pada paginya. So, kalau ada lebih untung, dapatlah sikit merasa duit. Tak guna pun. Biasanya, CL simpan dalam tabung. Suka menabung.

Zaman Universiti
---------------------
Selain dari kerja part-time masa cuti semester, antara business yang CL pernah ceburi adalah jual TOP UP dan makanan. Ada jual kerepek, dadih, jajan dll.

Bila dah dapat lesen motor, CL pinjam motor kawan, pergi cari makcik-makcik yang jual nasi lemak dan kuih-kuih waktu pagi. CL deal dengan diorang untuk ambik beberapa puluh bungkus dan bawak balik ke kolej kediaman untuk dijual kat student. Biasanya CL jual pada hujung minggu saja. Yer la, nak kena fokus study jugak..Takkan bisnes aje kan.. (^_^)

Waktu study week pun alhamdulillah laku. Banyak permintaan. Jaja from door to door okay. Jalan kaki sambil bimbit plastik besar tu. Hehe..Kadang tu ada jugak permintaan dari student lelaki. Dapat la untung, boleh la tampung perbelanjaan seharian masa di kolej tu. Tak minta langsung duit kat parents di kampung. Lagi hantar duit PTPTN ke kampung tu ada..

Masa praktikal pulak, CL cuba bisnes cara lain. Buat kelas tuisyen peribadi untuk budak-budak sekolah rendah. Tumpang premis tadika sorang kawan. Alhamdulillah, ada permintaan yang baik. Di samping dapat elaun dari syarikat tempat praktikal, dapat la juga kemasukan lain.

Zaman Universiti (Sambung Pengajian Master)
---------------------------------------------------------
Selain dari menjadi Research Assistant, CL tak berhenti dari membuat bisnes, Masih meneruskan bisnes khidmat tuisyen peribadi, CL upgrade lagi kepada khidmat untuk sekolah menengah pula. Kelas al-Quran peribadi juga pun CL masukkan sama. Kali ini, CL bergabung tenaga dengan pusat tuisyen dan mengaji Nisa Educare Center di Perlis ni. Alhamdulillah, permintaan yang amat ramai. Sampai takdan tangan nak ambil semua permintaan sehingga terpaksa pass kepada kawan-kawan lain. Alhamdulillah.

Kalau ada pembaca di sini yang berminat dengan perkhidmatan Nisa Educare Center atau nak tengok bagaimana kami handle kelas, boleh tengok sini: Nisa Educare Centre

Zaman Menjadi Isteri
--------------------------
Ingat dah jadi bini orang, minat utk bisnes hilang ke? Huh, no! Lagi membara ada la, hehe..
Alhamdulillah, Allah kurniakan kpd CL seorang suami yang jugak minat bisnes. Kitorang sama2 dari background engineering, tapi minat pada dunia bisnes ni lagi besar. Kata suamiku, bukan keuntungan saja yang kita kejar, tp kita mahu ikut sunnah Nabi berniaga. Dapat pahala kan ikut sunnah.. (^_^) Lagi pula katanya, dengan bisnes, masa kita akan lebih fleksibel. Tidak terikat dengan waktu rasmi bekerja 8-5. Pendapatan kita juga bebas. Tidak terikat dengan slip gaji yang dibayar.

Anyway, kali ni CL expand bisnes kpd jualan Cloth Pad dan Pemakanan Sunnah.
1. Cloth Pad
Pelbagai saiz dan corak Cloth Pad
Produk ganti kpd pad biasa untuk wanita. Bergunanya CP ni waktu kita period. Bebas daripada bahan kimia(dioksin yg terdapat dlm pad biasa) yang merbahaya utk wanita. Dioksin ni bahaya sebab dia blh bawa kepada penyakit spt kanser, fibroid, ketumbuhan, cyst, keputihan, ruam, gatal-gatal dan busuk di sekitar miss V. So, produk ni yang diperbuat daripada 100% fabrik kain yang menyerap aliran dengan baik, amatlah bagus untuk dipakai oleh semua kaum wanita. Senang nak basuh. Tahan sehingga 5 tahun. Pattern design pun cantek2..Uh~~boleh juling biji mata tgk pelbagai design yg ololo tomey tu..

CL dah jd pengguna setia Cloth Pad ni hampir setahun lebih. Amat puas hati. Sgt selesa. Paling penting, bila pakai CP ni, senggugut CL dah makin hilang. Masalah gatal-gatal dan naik ruam pun alhamdulillah dah hilang.. Kalau zaman pakai pad biasa dulu, baru pakai sejam dah 'uk, ik, uk, ik' gatalnya. Merenyam betoll...

2. Pemakanan Sunnah
Pati delima 250mL
Actually, lama dah CL duk cari produk pemakanan sunnah ni sebab nak consume it. Tapi tak tahu kat mana nak cari. Alhamdulillah lepas nikah, suami CL introduce kawan dia yg jual pemakanan sunnah (kapsul habbatus sauda & minyak zaitun). Kebanyakan produk ni yang selalu CL jumpa sebelum ni adalah dlm bentuk cecair, so kali ni jumpa yang kapsul, senang nak telan ha... (^_^)v

Bila badan dah rasa best makan pemakanan sunnah ni, my husband suggest suh CL bukak page jual benda ni di FB. Hurm..cam menarik sebab supplier dah ada..Tinggal nk promote aje.

Selain habbatus sauda & minyak zaitun, CL ada jugak jual Pati Delima. Bila CL start consume dan rasa best dengan badan CL, baru CL promote untuk orang lain.


Kapsul minyak zaitun & habbatus sauda (setiap botol ada 210biji kapsul)


Antara produk utama Qaseh Gold
Ada jugak produk Qaseh Gold yang CL jual. Kelebihan produk ni kalau kawan2 jenis payah nak telan raw material, so boleh la makan yang ni. Sebab dalam Qaseh Gold ni dia dah ada kebanyakan makanan sunnah spt habbatus sauda, minyak zaitun, pati delima, kismis, kurma, dll. So, sekali telan dah setel, hoho~~ CL pernah makan, memang bertenaga sepanjang hari, dari pagi sampai malam. Tapi, CL lebih suka makan yang raw material, so yang ni kadang2 aje CL consume.. Actually, produk ni sesuai utk seisi keluarga termasuk suami isteri dan anak-anak. Qaseh Gold Kekanda, Qaseh Gold Adinda & Qaseh Gold Junior.
Ha, pilih-pilih~~

Kalau ada yang berminat untuk tahu lebih lanjut pasal produk pemakanan sunnah dan Cloth Pad ni, korang boleh jenguk page CL kat sini ye: Waheeda Health & Beauty Store
Jemput la LIKE page CL yer... TQ, TQ, TQ....


                                                                         xxxxx
Ok la, nak babai dulu.. Lain kali CL review lagi tentang produk yang CL jual ni yer. Ada banyak kerja nak kena setel ni sebelum balik kampung esok. Harap-harap banjir di Kelantan tak menghalang perjalanan kami balik.. Huhu, doakan yang terbaik ye sayang2 semua..

Lensa Che Long: Umi cakap, air dah masuk ruangan dapur. Baru call sakni. tengah duk punggah barang. Doakan semoga keluarga CL di kampung selamat ye kawan-kawan..

Tuesday, December 9, 2014

BAJET KENDURI KAHWIN RM5000++

Assalamualaikum. Hari ni CL nak share skit macam mana buat kenduri kahwin yang simple dan murah.

First of all, kalau dicongak-congak usia perkahwinan CL ni baru menjangkau usia 4 bulan. Nikah 30/7/2014 yg lalu. So, boleh kira pengantin baru lagi la eh..Hehe

Ok, back to our discussion.
(Erghh, sakit kepala nak ingat balik semua yg dah berlalu. Tapi, demi pembaca sekalian, CL sakitkan jugak kepala ni..)

Berikut adalah bajet kenduri belah keluarga CL:-

Perkara
Harga
Catatan
Kain pasang 8 meter (pakej untuk lelaki & perempuan)
-tambahan kain lace 2 meter
Rm200
-Umi jahit sendiri
(buat jubah)
-Lain kali boleh pakai lagi jubah ni.
Cadar pengantin
RM10
Recycle yg pakcik kawen dulu. Cuma tambah manik2 sikit.
Cadar untuk tidur
RM160
Beli ngan kawan (cadar quilt patchwork tu)
Hiasan bilik
-Bunga plastik & bantal kecik
-Pewangi febreze
RM120
-Dekorasi bilik kawan umi tolong buat. Dia takmau amik upah tapi umi nak bagi jugak. RM50.
Inai
-
Ambil di pokok & minta adik tumbukkan
Kasut
RM35
Beli masa tgh sale The Store.
Tambah berlian nk suh berkilau skit. Gam sendiri je. Gam UHU.
Inner & Tudung (2 helai)
-Satu untuk majlis nikah-cream
-Satu untuk majlis belah lelaki-hijau lembut

RM70
 -Nak bagi berkilau sikit, tampal lace kerawang tu kat awning inner yg keras tu.
Veil
RM50
Pinjam kawan punya. Dia nak bagi free ja, tapi saja nak hulur jugak.
Barang hantaran
-Buku(yg dah setahun beli)-rm50
-Perfume & kosmetik-rm150
-Quran-rm50
-Kamera kompak (yg dah 3tahun beli & pakai)-rm460
-Telekung solat (yg dah 2,3 kali pakai)-org bagi
-Gelang emas
RM710
Kalau ditolak harga kamera yg beli 3tahun dulu, hanya RM250 guna utk beli brg hantaran
-Gelang tu plak main kutu ngan kawan. RM60 sebulan. Main 10orang. Boleh la..
Kek
-
Kawan umi sponsor
Bunga telur & doorgift VIP
RM100
-Buat sendiri guna kertas crepe
-Buat 100 pacak saja.
Bekas Doorgift
RM30
-Buat sendiri guna majalah lama dan kertas A4 yang digam dan tampal reben
-Isi doorgift pulak sepupu2 pakat sponsor
Bekas hantaran
-aksesori bunga semua tu
RM50
Ummi gubah sendiri
Kenduri tetamu
-Jemput 250 orang shj
-Sewa khemah, meja n kerusi termasuk dalam bajet ni
RM4000
-Main kutu dgn umi. Bulan-bulan rm200 selama 10 bulan. So, dapat RM2000.
-RM1000 lagi saudara-mara sponsor. Pakat bagi sikit sorang.
-RM1000 lagi kawan umi sponsor
Kecemasan
RM100
-Just prepare kot-kot..
TOTAL
RM5175




No pelamin.
No make-up service.
No makan beradap.
No photographer.

Pergi masjid sebelum zohor. Solat zohor di sana dgn jubah pengantin tu. Pas zohor, tok imam penggil kami masuk ofis dia sat sbb nk bincang pasal maskahwin.
Selesai akad, balik makan nasi kenduri di rumah. Pastu mesra-mesra dengan sanak saudara, sahabat handai. Amik gambar gitu gini lebih kurang. Alhamdulillah selesai. 

Lauk pun ada lebih banyak lagi. Masak secara bekwoh=gotong-royong dengan ahli keluarga & jiran2 saja. Jadi, boleh bahagi-bahagi lagi.

Ok la, ok la..Tambah la RM250 lagi untuk tambang bas utk urusan kursus, HIV test, dokumen2 penting dari Perlis ke Kelantan.
5 keping dinar emas sebagai mas kahwin

Di masjid Mukim Manek Urai Lama. Adikku sebagai wali menggantikan arwah abah.

No posing-mosing maut. As simple as possible. Tade pelamin pun. Ini pun org tangkap muat aje gambar..

Barang-barang hantaran yg kami pakat tukar.

Bergambar di ruang tamu dengan keluarga belah lelaki

Jubah hasil jahitan umiku. Manik-manik tu I buh sendiri..Memandai aje.

Dalam bilik yg didekorasi lebih kurang gitu..

Bergambar dgn ahli keluargaku. Kek tu disponsor oleh pak sedara utk makan sesaja..
Tq p.su mae..


Simple kan? But, nice...

Buat apa nak perabih duit banyak-banyak kat sehari tu aje? Kita nak hidup berumahtangga ni utk seumur hidup ni lagi banyak nak guna duit tau.
Berjimatlah. Jangan membazir.

Lensa Che Long: Wanita yang berkat adalah yang murah maharnya. Doakan kebahagian kami ye.. Semoga dikurniakan Allah zuriat keturunan yang soleh dan solehah. 
There was an error in this gadget

Follow by Email