Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2014

Bisnes Masyukk Biar Berkat..

Bismillah..

Hari ni Che Long (CL) nak share sikit tentang pengalaman bisnes yang CL pernah dan sedang join sepanjang Allah kurniakan nikmat nyawa di dunia ni..

Zaman Sekolah
-------------------
Actually, I'm just helping my Ummi selling her goods like Nasi Lemak and kuih-muih. Kadang-kadang tu bawak pergi sekolah. Ramai jugak permintaan dari kawan-kawan. Tapi, tak lama kena stop sebab ada aduan dari pihak kantin sekolah bahawa jualannya terganggu kalau student buat jualan dari rumah.. Takpe la, takde rezeki di situ. Balik sekolah, CL dan adik ditugaskan Umi utk pick-up duit jualan dari kedai-kedai yang Abah letak kuih pada paginya. So, kalau ada lebih untung, dapatlah sikit merasa duit. Tak guna pun. Biasanya, CL simpan dalam tabung. Suka menabung.

Zaman Universiti
---------------------
Selain dari kerja part-time masa cuti semester, antara business yang CL pernah ceburi adalah jual TOP UP dan makanan. Ada jual kerepek, dadih, jajan dll.

Bila dah dapat lesen motor, CL pinjam motor…

BAJET KENDURI KAHWIN RM5000++

Assalamualaikum. Hari ni CL nak share skit macam mana buat kenduri kahwin yang simple dan murah.

First of all, kalau dicongak-congak usia perkahwinan CL ni baru menjangkau usia 4 bulan. Nikah 30/7/2014 yg lalu. So, boleh kira pengantin baru lagi la eh..Hehe

Ok, back to our discussion.
(Erghh, sakit kepala nak ingat balik semua yg dah berlalu. Tapi, demi pembaca sekalian, CL sakitkan jugak kepala ni..)

Berikut adalah bajet kenduri belah keluarga CL:-

Perkara Harga Catatan Kain pasang 8 meter (pakej untuk lelaki & perempuan) -tambahan kain lace 2 meter Rm200 -Umi jahit sendiri (buat jubah) -Lain kali boleh pakai lagi jubah ni. Cadar pengantin RM10 Recycle yg pakcik kawen dulu. Cuma tambah manik2 sikit. Cadar untuk tidur RM160 Beli ngan kawan (cadar quilt patchwork tu) Hiasan bilik -Bunga plastik & bantal kecik -Pewangi febreze RM120 -Dekorasi bilik kawan umi tolong buat. Dia takmau amik upah tapi umi nak bagi jugak. RM50. Inai - Ambil di pokok & minta ad