Teman-temanku

Google+ Followers

Saturday, July 4, 2015

Penganggur, Guru, Baka

Alhamdulillah..

Agak sibuk beberapa bulan kebelakangan ni.

1. Pindah dari Perlis ke Terengganu. Ikut husband pindah ke Terengganu. Bukan kena tukar ke apa. My hubby ni nak memenuhi permintaan his mom supaya balik duk Terengganu. Bukan anak sulung atau tunggal lelaki. Anak bongsu pun bukan. Tapi, tak tahulah kenapa mok amat mengharap dia balik ke Terengganu. Kalau ikut plan asal (before berlaku banjir besar di Pantai Timur 2014 lalu), only my hubby will go back to Trganu while I'm staying alone at Perlis, finishing my study. After done with my research, then I'll follow him to Terengganu.

2. Pengurusan pasca banjir. Well, as stated above, my family involved in that big flood last year. Teruk tak teruk, nak kata tu... Rumah hanyut & 100% musnah. Yang tinggal hanya bilik air dan jamban, serta tiang rumah yang drp batu. Yang binaan kayu hanyut semuanya. So, nak uruskan hal rumah, tanah dll slps banjir ni memang ambil masa dan tenaga yang agak banyak. So, kebetulan my husband nak balik Terengganu, so I just tagged along & tangguh my study for a year sehingga kewangan keluarga CL kembali pulih seperti biasa. Umi di kg pun nak kena tolong banyak. Kalau Perlis-Kelantan, mmg payah CL nak tolong2 umi sebab amat jauh & costly. So, kalau Terengganu-Kelantan tu dekat sikit kan..
My beloved umi with her SIL a.k.a my husband, tgh duk kemas apa2 yg patut atas puing-puing rumah kami.
3. Fasa mencari kerja. Sampai sahaja di Terengganu, tak bertangguh-tangguh lagi CL terus memulakan misi job hunting. Dari satu pejabat ke satu pejabat, my resume dihulurkan. Berbekalkan degree with CGPA 3.47, its not easy to find a job. Semuanya hampa. Februari beralih ke Mac. Rasa hampa teramat. Mentua asyik tanya "tak dapat kerja lagi ke?". Suami buat freelance sebagai Perunding Unit Amanah under CIMB Principal. Hanya Allah yg tahu betapa stressnya diri ini. Anak sulung, keluarga terpaksa hadapi musibah banjir, menumpang rumah mentua, takde kerja.. Semuanya memeningkan kepala. Akhirnya, hujung bulan Mac, dpt 1 call dari sebuah sekolah swasta, SMAKL di Tganu ni utk panggilan kerja sbg Pembantu Makmal & Guru. Gaji taktau la berapa diorg offer. Alhamdulillah.. asal dpt kerja pun dah syukur sgt2. So, start 1 April CL memulakan tugas d SMAKL ni.

4. Kerjanya mengajar subjek Add Math utk form4 & 5. Di samping tu jugak kena handle segala perkara berkaitan dgn makmal sekolah tersebut. Tak lama kemudian, dilantik pula jadi guru kelas utk Form5. Berat rasanya beban ni sebagai seorang guru baru tp insyaAllah, I'll try my best. Yg tak besnya skit, sekolah ni balik lambat. 4.30ptg baru balik. Kalau guru2 lain ada juga hari pelepasan (boleh balik awal iaitu selepas Zohor), but not for me. Kata pengurusan sebab CL dilantik jd staf atas stand Pembantu Makmal, so kena balik office hour sama macam staf2 lain. Redha aje la.. 1 best thing is, free lunch provided for all staffs. So, jimat dah kat situ dgn gaji RM1000 sebulan. Tempat kerja dgn rmh mentua pun tak jauh. 15minit je kalau naik motor/kereta.

5. A pregnancy in late March. My husband is overly excited by this news. Sengeh mcm kerang busuk. Haha.. Maklumla, dah dkt 8bulan kawen takde nampak gaya nak memboyot lg bininya ni. Kawan2 kami yg bru sebulan dua kawen, dh trus lekat, hehe.. Inilah namanya REZEKI DI TANGAN TUHAN. Even my mom & siblings pun tersangatlah excited, maklumlah ini adalah generasi ke3 mereka yg sulung. Tp, kluarga mentua biasa2 je maybe bcoz my husband dah pun anak yg hujung2. Anak2 sedara pun dah ramai. Tak excited manapun dgn news ni. Buktinya, CL duk mencangkul tanah atau angkat benda2 berat sepanjang pregnancy ni xde pun mentua kisah. Haha. Naik motor g sekolah.. Masak2 semua xde hal la. Takdenya adengan2 caring, sweet mcm drama TV tu. Kalau nak merasa caring2 ni time balik kampung umah my mom je la. Nak makan apa, semua umi CL sanggup masak. Apapun, alhamdulillah my baby sgt supportive dgn mamanya ni. Alahan pun tak teruk mana. Muntah2 hanya bila perut kosong dan tercium bau-bauan yg wangi je. Tq my baby.. Doa mama semoga dikau menjadi anak soleh & berbakti kpd agama.

Lensa Che Long: Besarnya pengorbanan seorang ibu membesarkan seorang anak. Tq my ummi. Love u till jannah! Until next post.. xoxo..

There was an error in this gadget

Follow by Email