Teman-temanku

Google+ Followers

Tuesday, August 31, 2010

Israel KEPARAT !

10 Pembohongan Besar Media Tentang Israel

http://haluanpalestin.haluan.org.my

Seorang jurnalis dan pengarang yang berasal dari Belgium, Michel Collon, mengecam media Eropah kerana sikap mereka yang telah berabad-abad berbohong kepada masyarakat awam semata-mata untuk memberi sokongan kepada negara haram Israel. Melalui buku beliau yang bertajuk Israel, let’s talk about it, Collon telah menyenaraikan “10 pembohongan besar” yang telah disebarkan oleh media Barat bagi “menjustifikasi kewujudan dan tindakan-tindakan kejam rejim Zionis Israel”.

Berikut adalah pembohongan-pembohongan yang dimaksudkan:

1. Pembohongan pertama adalah bahawa negara haram Israel tertubuh sebagai reaksi kepada pembunuhan beramai-ramai kaum Yahudi ketika peperangan dunia kedua. Dakwaan ini sangat tidak betul, kerana penubuhan Israel pada hakikatnya adalah sebuah perancangan tirani yang kejam dan otokratik, yang telah dipersetujui oleh Kongres Zionis yang pertama di Basel, Switzerland pada tahun 1897. Dari sinilah puak-puak nasionalis Yahudi memutuskan untuk menakluk dan menzalimi Palestin.

2. Justifikasi kedua bagi mereka mendirikan negara haram Israel adalah bahawa kaum Yahudi kembali ke bumi nenek moyang mereka, dari mana mereka telah dihalau pada tahun 70 A.D. Ini hanyalah satu cerita dongeng! Collon telah berbincang dengan beberapa orang tokoh sejarah Israel, termasuklah Shlomo Sand, dan mereka semua percaya bahawa tidak pernah berlaku pemindahan beramai-ramai kaum Yahudi. Jadi “kembali ke bumi asal” adalah suatu yang tidak benar. Mereka yang menetap di Palestin pada zaman lampau tidak pernah meninggalkan bumi itu.

Malahan keturunan Yahudi yang berasal dari Palestin adalah mereka yang sekarang ini tinggal di Palestin. Mereka yang mendakwa untuk kembali ke bumi Palestin adalah sebenarnya berasal daripada Barat, Eropah Timur dan Afrika Utara.

Shlomo Sand menegaskan bahawa tidak pernah wujud sebuah negara Yahudi. Malahan, puak-puak Yahudi tidak pernah mempunyai persamaan dalam sejarah, bahasa mahupun budaya. Satu-satunya perkara yang mempunyai persamaan antara mereka adalah agama, dan agama tidak membentuk sebuah negara.

3. Pembohongan ketiga adalah bahawa ketika pendatang-pendatang Yahudi memasuki dan menduduki Palestin, bumi tersebut merupakan sebuah negara yang “kosong’ dan tidak diduduki. Sesungguhnya terdapat dokumen-dokumen dan bukti-bukti yang mengesahkan terdapat transaksi mengekspot barangan pertanian daripada Palestin ke negara-negara luar, termasuk Perancis, dalam abad ke sembilan belas.

4. Keempat, ada pihak yang mendakwa bahawa rakyat Palestin meninggalkan negara mereka secara sukarela. Ini adalah satu lagi pembohongan besar yang dipercayai ramai, termasuklah Collon sendiri, sehinggalah tokoh-tokoh sejarah Israel seperti Benny Morris dan Ilan Pappe menyatakan bahawa warga Palestin telah dihalau dan dihapuskan dari tanahair mereka melalui kekerasan, jenayah dan kekejaman.

5. Dikatakan bahawa negara Zionis Israel yang wujud hari ini adalah satu-satunya negara yang mengamalkan demokrasi di Timur Tengah, jadi negara itu harus dilindungi kerana ianya adalah sebuah negara yang menegakkan undang-undang.

Tetapi menurut Collon, bukan sahaja Israel sebuah negara yang tidak menegakkan undang-undang, malahan Israel juga adalah satu-satunya negara yang tidak mempunyai undang-undang yang dapat menjelaskan di mana wilayah dan sempadan negaranya.

Semua negara di dunia ini mempunyai undang-undang atau konstitusi yang memberi denifisi jelas berkenaan wilayah dan sempadan negara mereka, tetapi perkara ini tidak pernah wujud bagi negara Israel. Israel hanyalah sebuah projek penaklukan yang berkembang tanpa mengenal sempadan, dan undang-undang yang ada bagi negara tersebut benar-benar berbentuk perkauman. Menurut undang-undang mereka, Israel adalah sebuah negara untuk Yahudi dan penduduk Israel yang bukan daripada keturunan Yahudi tidak diiktiraf sebagai manusia. Adakah undang-undang seperti ini membentuk sebuah demokrasi?

6. Amerika dikatakan cuba menegakkan demokrasi di Timur Tengah dengan membantu dan mempertahankan negara Israel. Kita semua maklum bahawa bantuan kewangan tahunan Amerika kepada Israel mencecah sehingga USD 3 bilion. Dana ini sebenarnya digunakan untuk menghancurkan negara-negara yang berjiran dengan Israel.

Amerika tidak pernah menegakkan demokrasi di Timur Tengah, mereka mungkin hanya membantu mengukuhkan pemerintah yang sedia ada dan penguasaan kekayaan minyak di wilayah tersebut.

7. Mereka mendakwa Amerika membantu usaha mencapai persetujuan dalam perjanjian antara Israel dan Palestin. Ini juga suatu yang tidak benar dan pembohongan. Mantan Ketua Polisi Luar Kesatuan Eropah, Javier Solana pernah menyebut bahawa Israel adalah negara yang ke-21 dalam Kesatuan Eropah. Industri pertahanan Eropah bekerjasama dengan industri pertahanan Israel dan malahan membantu mereka dari segi kewangan. Tetapi apabila rakyat Palestin memilih pemerintah kerajaan mereka, negara-negara Eropah tidak mahu mengiktirafnya dan membenarkan Israel menyerang dahsyat bumi Gaza.

8. Apabila seseorang bercakap tentang perkara-perkara seperti ini dan juga sejarah pergolakan Israel dan Palestin, apabila seseorang mendedahkan kepentingan Amerika terhadap isu ini, dia akan didakwa sebagai anti-semit untuk memberi tekanan supaya beliau menutup mulut.

Tetapi kita harus menyebut bahawa bilamana kita mengkritik Israel, itu bukanlah suatu bentuk perkauman atau anti-semitism. Kita mengkritik sebuah kerajaan yang tidak mengiktiraf persamaan antara pemganut-penganut Yahudi, Kristian dan Islam, dan seterusnya menghapuskan keharmonian di kalangan penganut-penganut agama yang berbeza.

9. Media massa juga mendakwa bahawa rakyat Palestin melakukan jenayah dan keganasan. Kita percaya bahawa penaklukan secara kejam yang dilakukan oleh tentera Israel adalah sebenarnya satu jenayah dan keganasan, begitu juga dengan polisi mereka merampas tanah dan rumah-rumah milik rakyat Palestin adalah satu keganasan yang nyata. Rakyat Palestin hanyalah mempertahankan hak dan bumi milik mereka daripada jenayah dan keganasan Israel.

10. Ramai yang mengatakan bahawa tidak ada langsung harapan untuk menyelesaikan konflik ini, dan tidak akan ada penyelesaikan terhadap kebencian yang terbentuk akibat aksi-aksi ganas Israel dan sekutunya.

Percayalah di sana ada satu penyelesaian. Salah satu perkaya yang dapat menghentikan konflik ini adalah dengan memberi tekanan terhadap Israel, Amerika, Eropah dan sekutu-sekutu mereka yang lain. Media massa perlu diberi tekanan supaya memberitakan apa yang benar dan menghentikan pembohongan.

Gunakan internet dan apa sahaja media yang ada bagi menyebarkan perkara yang sebenarnya berkenaan Palestin dan apa yang berlaku di sana.

ambo kata: Orang Islam duk puja lagi Israel keparat nih, tunggu sajalah bala Allah..

Thursday, August 12, 2010

Pengalaman dihambat mat rempit..


1.00 pagi, Seriab..

tadi ada meeting skit ngan kengkawan kelab kat kangar.. lambat balik sikit sebab borak-borak dulu dengan diorang.. so, on the way balik naik motor berdua dengan kawan.. alkisah pun bermula..

mat-mat rempit yg menggugah keberanian..

masa nak U-turn kat jalan raya kat Seriab tu, tiba2 dari jalan sebelah sana, ada satu geng motor( of course la lelaki) masuk jalan raya tu dari simpang yg dekat tempat ambo nak U-turn tu..agak ramai la, dalam 5-7 orang gitu.





jadi, ambo pun amik lajak la sket sebab U-turn kan, so agak laju la pulas minyak. nak dijadikan cerita, ambo pun terpotong kumpulan geng rempit tu sebab terpulas minyak banyak sangat, padahal nak bawak slow je (70km/j).. masa ambo potong geng depa, ambo dengar depa tu duk woo,woo!! diorang macam agak terkejut sebab ambo yg pompuan dan kelihatan agak sopan ni (hehe..) tetiba potong depa.. mula-mula ambo wat selamber je, dah alang-alang potong depa, ambo pun naikkan la kelajuan sket..

sedang seronok bawak laju tu, tetiba ambo perasan ada sebuah motor daripada geng motor tu follow ambo dari belakang, makin lama makin dekat.. makin lama, makin dekat.. tetiba moto tu dah duk tepi ambo, belah kanan...
belakang plak, kawan2 dia yg lain duk ikut rapat je..
ambo pun apa lagi, GUBRA la.. motor yg sebuah tu constant je duk tepi ambo, ambo slow die pun slow...huhu, TAKUT sungguh.. yg belakang pun constant follow ambo sambil wat bunyi bising-bising.. huhu, TAKUT betul..

nak dekat ngan trafic light, waktu tu lampu tukar warna hijau, motor sebuah tu pun potong ambo masuk ke kanan, lega skit.. tapi, geng motor kat belakang masih follow.. GUBRA, GABRA..
Ambo nak masuk kanan juga, bagi signal, tapi diorang kat belakang tu macam tak bagi chance langsung..diorang follow rapat je.. masa tgh masuk simpang kanan tu, diorang himpit rapat motor diorang ke motor ambo..wawa..TAKUT.

waktu tu jugak, ambo perasan lelaki yg potong ambo tadi duk oleng-oleng badan dia atas moto macam mengejek ambo sebab dapat potong ambo.. motor2 belakang tu pun constant follow ambo.. ambo pun apa lagi..terus pulas minyak, Vroooommmmmmmmmmmmmm... laju ambo bawak tinggalkan geng depa tu sebab TAKUT kowt... maklumlah, ambo dan kawan ambo pompuan, takut gak hjadi apa2, kena kepung ke hapa..depa pun apa lagi, wat bunyi bising2 gitu..Eii, seram..
mula-mula tu 80km/j je ambo bawak.. waktu tu, jalan sunyi je, tak ada sebuah pun kenderaan lain, rumah dan kedai satu pun takde, agak menakutkan la..
tak lama lepas bawak dgn kelajuan tu, tetiba ambo perasan melalui side mirror, geng2 motor tu makin dekat balik ngan motor ambo.. lampu diorang tinggi-rendahkan..wawa, seram..

apa lagi, tanpa pikir panjang, ambo terus pulas minyak, ambo tengok kat meter, dah nak dekat 120km/j. lajuuuuuu, motor ambo macam terbang dah.. setiap kali pulas minyak, selawat dan mengucap je.. ayat Kursi memang baca tak henti-henti, minta Allah selamatka perjalanan balik.. tak pernah sepanjang bawak motor ni, boleh selaju itu.. tapi, memang dalam kepala tak pikir apa dah, ingat nak sampai awal je kat kolej.. tapi, blh bayangkan tak, selaju ambo bawak tu, geng motor tu masih dalam jarak yg agak dekat ngan ambo, ambo makin takut.. tah2 depa mmg target kami sebab geram kami potong depa..

nasib baik, dekat lampu isyarat semua lampu hijau.. kalau lampu merah, mmg kompem akan seiringan dgn geng moto tu. kawan ambo kat belakang, tegur ambo suruh slow kelajuan, tapi ambo tak leh nak kontrol dah, memang takut betul waktu tu.. ayat Kursi tak lepas baca..

tak lama lepas tu, ambo sampai kat kawasan kedai makan, sebab ada orang ramai skit kat situ, jadi slow la skit bawak. Tapi, geng motor tu tetap follow ambo, tak dekat tak jauh.. ambo pun pulas minyak balik, 120km/j.. memang laju sampai tak nmpak dah kelibat depa..

Tak lama lepas tu, ambo perasan ada sebuah motor lain plak follow kami dengan kelajuan yg lebih kurang sama, boleh bayangkan tak, 120km/j kot.. Sampai kat trafic light, lampu merah, ambo dah takut dah, alamak teruklah ambo kali ni.. nasib baik belum sempat slow, lampu tukar hijau, alhamdulillah.. Ambo pecut balik tinggalkan motor tu. Ingatkan dia nak pegi straight, rupanya dia tetap follow ambo. Huhu..seram..

Ambo bawak laju cari simpang masuk ke kolej, dia masuk jugak.. Alamak, matilah ambo, dia ni nak follow sampai kolej ke..takutnya.. Masa nak dekat sampai ke simpang masuk ke kolej, ambo nampak lampu kelip2 biru polis dan kon polis kat situ, nasib baik ada JKKK tgh buat pemeriksaan..lega hati, alhamdulillah..

Tapi, motor tu tetap follow ambo. Tetiba dia potong ambo dan amik jalan ke kanan. Ambo amik jalan ke kiri utk ke blok pompuan. Heran gak, tapi lega la hati..
Laju gak die bawak.. jadi, ambo toleh kejap nak cam siapakah penunggang motor itu..

Sekali, apa da.....
Budak laki kampus ambo rupanya. *Ceh, wat takut ambo jah..* Haha, kelakar betul.. Sampai rumah, kami berdua gelak je teringatkan insiden seram dan lucu tadi..

Apapun, pengalaman dikejar mat rempit memang menakutkan dan amat menyeramkan. Takut hanya Allah saja yg tahu..

ambo kata: orang pompuan ni kena banyak berjaga2..maklumlah zaman sekarang ni manusia bukan boleh tentu perangainya.. satu lagi, bila dalam kecemasan, jangan bertindak melulu..THINK RATIONALLY, ACT FAST, bergantung harap pada ALLAH.. insyaAllah, everything will be OK..

Alhamdulillah, syukur pada Allah diselamatkan dari sebarang kecelakaan tadi..

Monday, August 2, 2010

Kekasih yg kucintai..


arakian ceritanya begini..

pernah ambo join satu program motivasi..
motivatornya adalah seorang wanita.. sungguh hebat motivasi kali itu. itulah motivasi yg pertama kalinya benar2 menjentik hati dalam ambo..

Antara isi-isi penting yg ambo nak kongsi bersama pembaca budiman sekalian:-

1. Sebaik-baik motivasi adalah solat sunat tahajud kerana waktu itu sungguh tenang dan damai sekali. Tak percaya, cubalah hayati maksud doa sunat tahajud. Pasti kita merintih syahdu.

2. Bahasa itu bukan untuk difahami tapi untuk dirasai-Shahnon Ahmad.
Contoh: Engkau ni bengong!
--> apa perasaan kita?

3. Manusia itu punya hati yg amat halus sekali. Ia perlu disentuh dengan belaian yg halus jua. Namun, kita hanya mampu menyentuh kerana hati-hati itu berada dalam genggaman Allah s.w.t. Dialah yg akan mekarkan atau kuncupkan hati-hati itu.

4. Setelah sudah letih dicerca dan dihina dalam berdakwah tentang agama-Nya, janganlah sedih dan kecewa kerana Allah masih bersama membelai dan mengusap kita yg kelelahan.

5. Apapun yg kita buat mesti ikut teori DUIT:
D-doa
U-usaha
I- istiqamah
T-tawakkal

"Doa itu senjata orang mukmin"

6. Bila rasa lemah, ingatlah Allah dan Rasul.

7. Kasihnya Rasul pada umatnya AGUNG sekali. Islam yg diperjuangkan Rasulullah s.a.w bukan untuk umatnya pada zaman tersebut sahaja, tapi untuk bekalan kita hingga kini. Masa zaman Nabi-nabi terdahulu, Islam xde pon..Zaman Nabi Muhammad je ada..

Berdarah luka demi Islam untuk umatnya.
Berlapar dahaga demi Islam untuk umatnya!
Letih lelah demi Islam untuk umatnya!
Berjuang dan berjuang demi umatnya!
Bayangkan kalau Nabi kata cmni: 'lantak la apa nk jadi ngan umat kemudian, yg penting umat pada zaman aku ni setel' BAYANGKAN!! tentu kita entah di mana-mana skang ni..

Tapi, Rasul bukan manusia sebegitu. Hingga pada detik-detik pemergian baginda dari dunia ini, bukan sanak saudara yg diingat, isteri yg 13 orang lagsung tak ingat, anak cucu langsung bukan prioriti, bukan jua sahabat2 yg dikasihi baginda sebaliknya,
UMMATI,UMMATI,UMMATI!!!
UMATKU,UMATKU,UMATKU!!!

Allahu rabbi, AGUNGnya kasih Nabi buat kita.. Kita bagaimana???? satu persatu buang Islam dari hidup kita.. Pakaian, percakapan, pergaulan, budaya hidup, akademik, pekerjaan, keluarga, ekonomi, perundangan, psikologi, politik dan lain-lain lagi; bukan lagi Islamik style. Semua HANCUSS!!
Kalau Rasulullah bertandang ke zaman kita ketika ini, tentu remuk redam hatinya.
Sampai hati kita buat Rasulullah begini..
Tiada makna kah apa yg Rasulullah buat untuk kita ini?
Hancur habis usaha baginda..Allahu Rabbi
Malulah dgn Rasulullah..

Atau kita mmg langsung tak mau mendapat syafaat baginda di akhirat kelak? Dah hebat sngat dah? Dah kompem masuk syurga ke..

Allahurabbi..
Sabda Nabi s.a.w:
Ada segolongan umatku yg amat kukasihi... Sahabat jeles dan bertanya: Siapa wahai Rasulullah?
Sabda:- Umatku di akhir zaman yg mana mereka tak pernah melihatku tapi amat merinduiku..

Persoalannya: Adakah kita termasuk yg Rasulullah kasihi.. Kalau ye, alhmdulillah.. kalau tak, rugi besarlah kita ini..malu mahu mengadap Rasul kelak.. Allahu Rabbi..

ambo kata: kasih sayang Rasulullah lagi hebat dan agung dari kasihnya ibu pada anak2..



There was an error in this gadget

Follow by Email