Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2010

Suatu Petang yang Indah

Suatu petang yg indah. ambo jalan-jalan amik angin petang. beli aiskrim dan snek ringan. baru balik kuliah sebenarnya. sebab tension dgn kesibukan melampau sepanjang hari tadi, maka ambo bersama kawan-kawan amik keutusan untuk round-round.

Lepas beli, tekak yg dah lama terliur aiskrim tue.. ambo Ngap! makan tanpa baca bismillah dan sambil berjalan..astaghfirullah al-aziim.. teruk betul.. bila teringat tu, cepat-cepat cari kerusi untuk duduk dan ulang balik baca doa.. "Bismillahi awwalu wal akhiir, bimillahirrahmaanirrahiim.."
Alhamdulillah sejuk sekali menuruni tekak yg kering diserang kepanasan Perlis. Sebenarnya perut amat lapar, tak makan nasi lagi. Tapi, sebab dah terlanjur tempah nasi nak ambil pukul 7, jadi ambo pun tahan saja lah.. tiba-tiba teringat,"aku kat sini, baru lapar sejam dua dah merungut. orang di Sudan, Afghanistan, Palestin tak makan dua tiga minggu boleh saja sabar tue.." Insaf balik bila ingat gitu halnya..
Sambil makan-makan tue, ambo ngan…

ayah

Tentang ayah Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH? Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu? Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian? Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan…

Beginikah rasanya mengemis?

hurm..agak berat mahu menulis tajuk ini sebenarnya..
Apa yg ambo cuba nk highlight pada isu kali ini adalah tentang:- "Kerenah birokrasi yg menyebabkan orang susah terasa seperti pengemis".
Sebagaimana pembaca semua tahu, ambo baru saja kehilangan abah pada Mac yg lalu. Jadi, secara tak langsung, famili ambo kini mengalami sedikit masalah dari sudut kewangan. Ambo adalah anak yg sulung. Adik-adik selepas ambo ada lima orang lagi.. Semuanya bersekolah lagi. Tiga sekolah menengah. Dua sekolah rendah. Ummi ambo asalnya ambil upah menjahit waktu abah masih ada dulu sebagai menampung perbelanjaan keluarga. Skang, ummi bertukar profesion dengan melibatkan diri dalam perniagaan MLM, HR Group. Sebabnya, pendapatan menjahit adalah pendapatan bermusim. Waktu musim raya dan cuti, banyak la sikit tempahan menjahit, kalau tak, kering je la.. Tapi, pendapatan melalui MLM boleh la cukup-cukup makan untuk menanggung perbelanjaan di rumah saja. Untuk adik-adik boleh la..
Ambo sebagai anak sul…

Sejarah kemalangan sahabatku, M..

Ambo ada sorang kawan, namanya M. Dia org Sg.Petani, Kedah. Ambo mula berkawan sejak masuk universiti lagi. Kebetulan pulak, M ni Naib Presiden dalam sebuah kelab yang ambo jadi Exco Akademiknya. M ni jugak selalu turun surau masa kat kolej kediaman ambo dulu. Bukanlah maksudnya, sekarang die tak turun surau dah, tapi sekarang ni ambo kena pindah ke kolej kediaman lain. Tu yang jadi terpisah sedikit la.. M seorang kawan yang ceria, tapi jangan sesekali buat die marah sebab benda-benda yg tak sepatutnya terjadi, nanti padah jadinya kena sound dgn die. Die amat suka ketawa, matching la dengan ambo yg suka buat lawak yg tak berapa bodoh ni. Lagipun, M amat suka bercakap. Kalau die dah start bercakap, susah nak berenti. Haha..
M ni jugak, bukan la dari keluarga yg senang sangat, sebab tu la kalau ambo ada apa-apa masalah tentang famili ke, kewangan ke, ambo cukup suka borak dengan die. She can be a really good listener. And I feel comfortable to talk with her.
Tapi... Semua keceriaan da…

Diari Kampus: Aku sebagai mahasiswa kejuruteraan..

Bangun pagi, bersih diri, solat dan sedikit zikir, gosok baju kalau rajin dan sempat, bersiap ke kelas dan mula memerah otak menganalisa setiap ilmu baru yang disampaikan oleh pensyarah. Kalau ada masa luang di celah-celah kepadatan jadual kelas, final year project, lab report dan assignment tetap menanti. Zohor pula ditunaikan di bilik rehat siswa.
Petang bila dah habis kelas, singgah di kafe kolej, beli nasi bungkus bawa pulang. Solat Asar dan mandi. Kemudian hadap makanan. Sekejap lagi, perlu siapkan tugasan-tugasan yg diberi pula. Otak terasa letih, ambil masa sekejap untuk rehat; tengok movie ada, main game ada, buka Facebook dan Yahoo Mail pun ada, baca berita online pun ada, baca buku ilmiah mahupun picisan pun ada, surfing internet ada, borak dengan kawan-kawan ada, joging pun ada..
Malam dah tiba, bersiap untuk Maghrib dan Isyak yg bakal menjelma, baca al-Quran kalau ada bonus time. Kadang-kadang keluar bersama-sama sahabat mencari kuliah maghrib pula; mencuci jiwa yg kusut …