Teman-temanku

Google+ Followers

Friday, July 15, 2011

What a hectic day!

Penat siot..! Itulah kata-kata yg mungkin bebudak sekarang ni akan sebut bila duk di kondisi ambo nih.

Starting last month until now, I'm having hectic days! Dari hari ke hari amatlah penat..
Setiap hari isnin hingga jumaat (8.30pagi-5ptg): Ambo ke kluster untuk buat research..
(Ambo sambung MSc/PhD sekarang nih).

Setiap hari isnin hingga khamis (5.30-6.30ptg) : Ambo mengajar Quran untuk kelas wanita dewasa di NEC..

Setiap hari isnin hingga jumaat (7ptg-8.30mlm): Ambo meniaga kecil-kecilan untuk bebudak yg dtg ngaji Quran dan Fardhu Ain di NEC tue.. (NEC=Nisa' Educare Centre)

Setiap malam Ahad dan malam Isnin (8-9.30mlm): Ambo mengajar tuisyen Add Math di Tuisyen Yaqeen.

Setiap Ahad (10pagi hingga 12.30ptg): Ambo mengajar Quran dan Fardhu Ain di RKKA (Rumah Kanak-kanak Arau).

Setiap Isnin malam: Ambo ada wat discussion group dengan adik-adik. (Bincang bab akademik la..)

Setiap Rabu malam dan Khamis malam: Ada kuliah maghrib yang kalau tak join memang rasa rugi sangat..

Naseb baik la ada motor cabuk tue..walaupun bunyinya dah krek, krek, kriokk bila brek dengan tak ada lampu depan dan hanya ada side-mirror belah kanan jer, tapi alhamdulillah, its really helpful..Bergerak dari satu destinasi ke satu destinasi yg lain, itulah pengangkutanku.. Motor Suzuki warna biru.

Sekarang nie pon, alhamdulillah dapat sewa rumah yg amatlah mewah dan selesa nih. Actually, rumah yg ambo sewa nih adalah sebuah tempat orang2 yg datang mengaji Quran, Fardhu Ain dan lain-lain. Rumah banglo 4 bilik tidur, 2 bilik air, sebuah dapur dan ruang tamu yg amat luas. Laman rumah belakang depan boleh kalau nak buat main mini-futsal (wink!). Sewa mahal sebenarnya, RM800 total semua sekali. Dats why la, tuan punyer pusat ngaji nih bagi sewa bilik utk kami bertiga (housemates la) ni rm400 jer. So, kitorang bahagi sama sedas, ok la..alhamdulillah. Itu pun nak cari lagi org baru 2orang sebenarnya, boleh jimat kos lagik. (wink!)


Esok Nisfu Syaaban (15 Syaaban)..jom kita pakat puasa ek! Pastu malam tue nanti (lepas maghrib sebelum Isyak), pakat baca yasiin 3 kali, pastu bacalah doa2 yg baik.. (sebenarnya tak wajib pon buat benda nih cuma mungkin kita nak rasa buat ibadah reramai dgn org lain, boleh la..)

Papehal pon, sape yg tak puasa lagi bulan Syaaban nih, atau pon kalau yg muslimat yg tak habis ganti lagi puasa tahun lepas, sila la laksanakan tugas2 anda sesegara mungkin. Tak lama lagi dah nak Ramadhan nih!

Biler sebut bab Ramadhan nih, sedey la pulak..Huhuhu..Sebab tak dapat nak balik puasa lama2 kat umah macam dulu lagi dah. Bila dah kerja nih, cuti pon kena ikut timing bos..Balik rayer pon mgkin seminggu jer nih! Huhu..sedey..

Lagi sedey, inilah rayer pertama ambo tanpa Abah tercinta!!! Sedey sangat..Waktu abah meninggal, dah la tak sempat nk tatap dan cium dahi abah buat kali terakhir. Rasa terkilan sangat..hati nih macam disiat-siat..Sedey gak teringatkan adik2 ambo yg masih kecik lagi dah dah jadi yatim. Genap hari nih, cukuplah 1 tahun, 4 bulan, 15 hari Abah meninggalkan kami dan hidup di alam barzakh sana.. Moga tenang abah di sana. Moga nyaman abah di sana, tidak lah jadi panas dek perlakuan anak2 yg selalu degil dan lalai akan perintah Allah s.w.t. Amin!
~Abah tercinta, Wan Mustaffa Fikri~

Yang lagi sedey tue bile mengenangkan sikap sanak saudara sendiri yg tak paham2 masalah yg melanda keluarga kami. Sudah la tak paham, masih lagi mengutuk dan mengeji. Mentang-mentanglah kami nih orang susah, disepak-terajang ke sana ke mari ikut suka hati diorang jer! Argh, benci dengan semua ini yg asyik berulang2 berlaku!
Rasa macam nak nangis, tapi air mata macam dah kering.
Rasa bengkek sangat, tapi macam takde yang nak membelai perasaan bengkek nih! Entahlah, ambo jadi malas nak ambil pedulik ttg mereka.
Lantak la diorang nak buat apa pon.

Biasalah manusia nih kan..
Waktu kita susah, sejeling pandang pon tak sudi!
Waktu kita senang, tak usah ditanya, sudah berkerumun macam nyamuk kelaparan!
Cett, hipokrit!

Woi! sabarlah Weeda..apsal ko nih emo sangat malam2 gini hah?! hihi.. wink!

Lain kali, ambo citer pasal projek Master/PhD ambo puloks deh! Nih dah ngantuk dah..esok nak bangun sahur lagi..

Sayang u'all semua..
uhibbukum fillah abadan abada..
Maju Engineering Untuk Islam!

There was an error in this gadget

Follow by Email