Teman-temanku

Google+ Followers

Thursday, October 10, 2013

20 sen harga petrol naik, ADA EFEK KE?

Bismillah..

20 sen untuk segelintir orang yang berkemampuan, tada hal punya ma...
TAPI!!
20 sen untuk orang yang pakai motosikal cabuk Suzuki FX100 macam CL neh, memang terkesan yang teramat hoi... Nak berangan beli kereta Viva sebijik (bayar ansur-ansur) pun dah cancel.. VIP dan VVIP takpela, depa dah ada Hummer, Audi, Lancer, Ferrari and so on.. Mana nak kisah setakat 20 sen.

Dulu-dulu (zaman lepas grad), isi RM5 tank tu dah hampir penuh & cukup untuk motor bergerak ke situ-sini seminggu lamanya.. My petrol budget for whole month on that time is RM20 only.

Tapi sekarang (selepas dinaikkan 20sen) , RM5 nak penuh? Sorry la... Separuh tank ajer (ada lebih sikit pun, satu bar je..) Nak penuh tank? Kena isi RM8 beb... RM8 cuba u'all darab dengan 4 minggu.. Dah RM32 sebulan. *what?* Dahsyat kan? Lari giler bajet tu.. nak saving pun susah sekarang. Semua duit yang dapat only to pay, pay, pay and pay....... Pendapatan sama aje. Takde pun nak naik sebagaimana harga barang2 ni naik sumer..

Aduhai, penat la gini... Tak tau nak komen apa dah.. Uhuk!
Actually, PR dah pesan before PRU-13 hari tu, never elect BN becoz Barang akan Naik. But, still ada jugak orang yang rajin pi undi depa ni.
So, efek tu pakat-pakat la rakyat terima bersama. Even though, kita tak elect depa tuh..

So, what to do?
Sabau aje la untuk 5 tahun akan datang ni. Well, kenaikan harga petrol ni baru 4 bulan selepas pemerintahan kerajaan yang baru ni. Tak sampai setahun pun lagi beb.. Tak tahu la apa nak jadi dalam masa 5 tahun akan datang neh. Ura-ura nak penaik harga tepung, gula pun dah keluar kat media-media sekarang. Tak cerita lagi bab harga ayam yang dah naik. Harga tambang bas ekspres naik. Semua ni naik selepas PRU-13 hati tu tau! Bila semua barang keperluan ni naik harga, what do u expect? Perbelanjaan akan menurun? Rakyat akan berjimat? Haha,

Engkorang makan, pakai, tidur mewah2 tak reti plak nak berjimat, hah??? Siap keluar report Audit Negara baru-baru ni, macam2 kecuaian, ketirisan dan kebobrokan yang dilaporkan. Yang tu pehal plak?
'Jam harga RM100 claim RM3000'.
'Pistol jatuh dalam laut'.
'Printer harga RM12000'.
 HAHAHHAHAHAHA, korang memang kelakar la......! Rasa nak terburai isi perut wei...

Rakyat ni, keja CATU la jawabnya.... Yang sengsara, rakyat golongan bawahan la.. Yang dah duk kat banglo mewah, ada kereta mewah tu tak yah masuk story la..

Well, tak cerita lagi bab PTPTN. Hutang memang perlu dibayar. Tak dinafikan sama sekali. Kalau tak, black-list ler jawabnya. Hurm..bab pendidikan percuma ni malas nak cerita. Depa cakap, "Bersyukurlah Malaysia masih aman!" Uhuk, aman ke kalau statistik jenayah meningkat hari ke hari? Huh!

Malaysia kaya!
Kaya dengan segala hasil bumi anugerah Allah. Petroleum, gas asli, balak, bijih timah, bijih besi, pertanian etc.
Tapi, segala kekayaan bumi ini dikaut masuk dalam poket perompak berkot, bertali leher.
Rakyat hanya tinggal hidu bau sendawa perompak ni saja. Banyak komplen, "Keluar dari Malaysia!".
titik.

Lensa Che Long: Malas nak pikir. Perjuangan mesti diteruskan! Go people, go!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Follow by Email