Teman-temanku

Google+ Followers

Tuesday, September 17, 2013

Lempeng Tepung Beras

"Anda bujang dan sedang lapar? Malas nak keluar membeli di kedai atau warung?"
Ini dia.... Resepi 'simple yet healthy' orang Kelantan buat lempeng. 
Cuma CL modified sikit ikut selera sendiri. Masakan menggunakan tepung beras memang lembut.

BAHAN-BAHAN:-
Tepung beras (satu cawan)
Tepung gandum (1/4 cawan)
Telur (sebiji)
Air (1 1/2 cawan)
Bawang merah (2 ulas)
Garam (secukup rasa)
Esen vanilla (3 titik)
Serbuk milo/koko (secukup rasa)


CARA-CARA:-
1. Mayang atau kisar bawang merah. (Sesetengah anak-anak tak suka makan bawang, jadi amat berkesan jika bawang tersebut dikisar.)

2. Adunkan kesemua tepung beras, tepung gandum, telur, garam, air, bawang, esen vanilla dan serbuk koko. Kacau sehingga sebati dan hilang ketulan gandum.

3. Cairkan mentega dalam kuali panas dengan api sederhana. Masukkan adunan lempeng dan goreng hingga masak.

Tadaa!! Dah siap, boleh makan. 5 minit je..

Kalau ikut selera CL, akan cicah gula. Hehe, standard la tu orang Kelate punya taste. Kalau cicah dengan susu pun sedap gak. Atau maybe kalau nak english-taste sikit, tuang syrup yg boleh beli kat supermarket tu.

Lensa Che Long: Paling sedap makan as breakfast. Wangi, lembut dan sedap. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Follow by Email