Teman-temanku

Tuesday, June 25, 2013

Peratus CINTA itu bagaimana?

Che Long ingat lagi kata-kata ustaz zaman sekolah menengah dulu. Katanya, insan dan CINTA tak dapat dipisahkan. Tapi, pandai-pandailah kita menyusun atur CINTA kita. Jika diumpamakan CINTA itu 100% dari hati kita, maka:-


20% untuk keluarga kita (Ayah, Emak, Adik-beradik dll.)
20% untuk suami dan anak-anak.
60% untuk Allah dan Rasul.
HIKMAH: Tatkala berlaku apa-apa kekecewaan (mati, bercerai, hilang dsb) yang melibatkan bahagian hati yang 20%, hati kita yang remuk-redam tu takdelah terlalu terkesan kerana kita masih ada bahagian hati yang 60% segar-bugar untuk meneruskan hidup sebelum pulang ke kampung abadi.

SINIS: Kalau cinta pada boipren atau gelpren pulak lagu mana? Erk....jika tak termasuk dalam peratusan di atas, maka tak payahlah susah-susah nak buat. Kalau Islam memang tak suruh, kenapa gatal sangat nak buat jugak kan? Uhuk!

CL amat percaya yang CINTA itu amat indah dan suci jika ianya HALALAN TOYYIBAN. Ehehe.. Ye la, bayangkan eh. Benda halal, kita nak buat apapun takde masalah dah. Nak peluk mak ke, nak cium ayah ke, nak usap suami ke, nak dakap anak-anak ke.. Semua tu kalau buat, siap dapat pahala lagi tau. 

Cuba kalau buat dengan yang HARAM (GF or BF). Nak rindu lebey-lebey tak boleh, zina hati. Nak sentuh lagi la tak boleh, HARAM tue... Hah sudahnya, hati jugak merana kan? Silap haribulan, tambah ketinggian gunung dosa lagi.Lensa Che Long: Nak bercinta boleh.. Tapi, sebelum buat apa-apa, fikir dulu bab dosa pahala. Fikir dulu apa yang Allah dan Rasul suka.

No comments:

Post a Comment

Follow by Email