Teman-temanku

Google+ Followers

Tuesday, June 25, 2013

Guru KAFA Perlis (Ganti)

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.

::PERMOHONAN::
Dua bulan yang lalu, CL ada hantar borang permohonan untuk menjadi guru KAFA ke JAIPs (Jabatan Agama Islam Perlis). Sebenarnya tak mengharap sangat pun untuk dapat tawaran sebab terang-terang dalam borang tu dah tulis 'keutamaan diberikan kepada anak Perlis'. CL bukan orang Perlis walaupun dah bermukim di sini dekat 6 tahun. Tapi, kita cuba je la kan. Mana tahu ada rezeki. 

Sebenarnya, CL dapat maklumat dari seorang kawan yang mengajar KAFA tentang permohonan jawatan ni boleh apply bila-bila masa ja. Katanya, kalau zaman SPM dulu dapat result Pendidikan Islam dan Bahasa Arab Tinggi yang cemerlang jadi bolehlah try apply. Alhamdulillah, dulu CL dapat cemerlang, so tanpa berlengah CL ke JAIPs mintak borang kosong, isi, dan hantar. Staf kat JAIPs tu cakap, kalau CL lulus saringan pegawai diorang, CL akan dipanggil untuk interview. Kalau lulus interview tu, InsyaAllah dapat la kerjanya.

Tup-tup, awal bulan Jun lepas, CL dapat call dari JAIPs tanya samada CL nak ke tak terima tawaran jadi guru KAFA ganti di sebuah sekolah rendah.. Tak fikir lama, CL accept je tawaran tu. So, diorang pun mintak CL terus datang amik surat tawaran di ofis diorang dan CL diarahkan untuk melapor diri di sekolah yang ditetapkan tu pada minggu seterusnya. Fuh, memang excited! At the same time, rasa bersyukur sangat-sangat. Doa CL dimakbulkan, alhamdulillah. Senang je dapat. Takde interview apa pun, mungkin jugak CL bernasib baik sikit kali ni. Actually, CL memang tengah perlukan duit lebih sikit sekarang untuk tampung kehidupan menjadi student Master yang tak dapat elaun sara diri (MyMaster bayar yuran pengajian saja), so offer dari JAIPs tu memang amat membantu walaupun sebagai guru ganti. Ganti pun gantilah.. Kalau ada rezeki, boleh jadi permanent, mana tahu kan...

::BAYARAN ELAUN::
Actually, elaun guru KAFA di Perlis ni dibayar RM800/bulan. Tapi, disebabkan CL ni masih status guru ganti so JAIPs bayar RM20 sejam. Maksimum jam CL kena ajar dalam sebulan ialah 36jam. Seminggu ada 3 sesi kelas. So, kalau congak-congak, ada ler dalam RM720 dapat kalau penuh kelas buat dalam bulan tu.  Tapi, dalam surat tawaran tu cakap CL hanya akan ganti untuk tempoh sebulan je, iaitu dari 10 Jun hingga 31 Julai 2013. So, mungkin dapat cover pendapatan waktu bulan puasa je la (kedai makan yang CL kerja part-time tu tak perlukan ramai pekerja sangat waktu bulan Ramadhan ni nanti).

Anyway, tak kesahlah berapa pun dapat. Yang penting, buat kerja ikhlas kerana Allah. Tambah-tambah lagi bila buat kerja menyampaikan ilmu agama ni. Kalau tak ikhlas, silap hari bulan apa yang CL ajar kat anak murid satu pun tak lekat di hati mereka. Kang tak pasal-pasal pulak CL buat kerja sia-sia. Penat je dapat, pahala tak dapat, tak best la gitu kan...


*******
Petang hari Isnin pada minggu ke-2 bulan Jun, CL pecut kuda perang a.k.a motosikal kesayanganku ke sekolah tu. Alhamdulillah, CL agak fasih jalan nak ke sekolah tu sebab zaman degree dulu memang duk lalu-lalang kot kawasan tu. Sek.Keb.Panggau, here I come!! Sekolah ni duk dalam kawasan Kangar, area DUN Kayang. Dalam 7 minit nak sampai dari rumah sewa baru CL di Taman Seri Pulai.

Bila dah sampai, 1st thing yang CL fikir, 'Kecik je sekolah ni rupanya tapi kemas'. Setiap darjah, hanya ada satu kelas je. Sebijik sama macam sekolah rendah CL zaman dulu-dulu. Biasalah, sekolah kampung...standard-lah satu darjah, satu kelas.

CL menuju ke ofis sekolah. Dah lengang. Ramai budak-budak dah balik. Ofis pun lengang jugak, ramai guru-guru dah balik agaknya. Waktu tu dah jam 2 petang. Ada sorang cikgu tegur dan bawak CL ke bilik Guru Besar(GB). Nervous plak rasa.. Tak tahu la samada kena terus mengajar ke camne..

::LAPOR DIRI::
Bila tunjuk surat tawaran dari JAIPs kat GB, dia terkejut! Katanya, dia tak tahu apa-apa pun pasal JAIPs akan hantar guru KAFA baru. Katanya, semua jawatan guru KAFA dah pun penuh. CL masa tu memang cuak sungguh! Biar betul! Takkanlah JAIPs silap taip nama sekolah pulak kan.. Huhu, memang nak nanges dah rasa masa tu. Rasa kulit muka ni tebal 10 inci, malu rasa dengan GB tu.

Alhamdulillah, GB pantas bertindak. Dia call sorang Ustazah (K.Shimah) yang bertanggungjawab bahagian KAFA sekolah tu. Dari butir perbualan diorang tu, CL dapat agak yang ustazah tu pun tak tahu jugak tentang apa-apa pertukaran guru. Uhuk, lagilah cuak dibuatnya! Tapi, ustazah tu datang jugak ofis untuk setelkan hal ni. TQ ustazah.. comey je orangnya ustazah ni walaupun jauh lebih tua dari CL.

Akhirnya, setel masalah. Rupa-rupanya, jawatan guru KAFA yang CL bakal sandang memang pun kosong. Jawatan tu asalnya dipegang oleh sorang Ustaz nama Lukman. Rupa-rupanya Ustaz Lukman ni lepasan STAM (muda lagi dari CL orangnya). Dia dapat offer sambung belajar ke peringkat ijazah. Ralatnya, ustaz ni tak inform pada K.Shimah tentang pemberhentian dia tu. Dia gi inform kat ustazah lain, tu yang jadi pihak sekolah duk ingat dia masih mengajar. Tapi, heran gak.. Macam mana pulak JAIPs boleh tahu, tapi sekolah tak tahu, hurm... Maybe sebab sebelum tu ada cuti sekolah, so ada banyak benda yang pihak sekolah tak sempat alert. Maybe, just maybe..

Anyway, confirm-lah CL selaku guru KAFA ganti tu. Bertambah-lah lagi satu kerja part-time CL selain daripada kerja sebagai pembantu kedai makan di Ummi Corner. Apapun, alhamdulillah..

::MASA MENGAJAR::
Bila dah setel semua, CL ingatkan dah kena start ngajar KAFA terus tapi tidak ler begitu... Kat sekolah tu, KAFA dijalankan pada hari Selasa, Khamis dan Jumaat. Lega la jugak rasa. Masa pulak dari 3-6 petang, so total masa mengajar adalah 3 jam. So, kira okey la kan.. Pagi-pagi, boleh la CL duk bersarang dulu di kluster buat research Master yang belum habis tu. Lepas habis mengajar, boleh pulak ke kedai makan sambung kerja part-time sampai malam. Eheh, banyaknya kerja CL kan...? 'Tak penat ke?'-ada kawan CL tanya. Of coz la penat kawan, tapi apa nak buat..Bertahanlah dulu sementara ada kudrat ni lagi. Apapun, alhamdulillah, ujian Allah ni semua untuk CL bangkit jadi lebih hebat di masa depan Insya-Allah..

::SILIBUS KAFA::
Silibusnya, standard la. Kena ajar Quran, Sirah, Tauhid, Akhlak, Ibadat, Jawi dan Bahasa Arab. Bahan-bahan mengajar belum diberi lagi sebab semuanya ada sorang ustazah ni yang pegang. CL ditugaskan ganti kelas Ustaz Lukman which is Darjah 4 Arif... CL masih ingat lagi pesanan K.Shimah dan GB sebelum CL balik petang tu,
"Awak jangan lembut sangat dengan budak-budak tu. Jangan dibiarkan sangat, nanti besar kepala mereka tu. Degil-degil mereka tu semua. Biasalah, mungkin sebab depa dari kampung-kampung dan kawasan PPRT." 
Takut pulak rasa, bila diberi peringatan sebegitu. Teruk sangat ke budak-budak tu? CL cuba jugak tepis segala prasangka buruk yang terlintas di hati. Mana boleh su'u zhon sedangkan kita tak tahu apa-apa lagi kan.. Tambah-tambah lagi, CL bakal jadi ustazah. Takkanlah nak buruk sangka tak pasal-pasal kan..

So, pengalaman CL sebagai guru KAFA akan disambung ke post seterusnya...Ehehe, tunggu.

Lensa Che Long: Best jugak mengajar budak-budak ni. Boleh praktis sebelum jadi lecturer sebenar nanti. Boleh gak praktis cara-cara nak didik anak-anak bila dah jadi ibu nanti (kalau ada anak la..ehehe).

3 comments:

  1. assalamualaikum. akk, tau x cmne kelayakan guru ganti kafa? nk mohon....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.
      1. SPM dulu kena kepujian dalam Pendidikan Islam dan Bahasa Arab.
      2. Anak negeri tersebut. Paling kurang kena menetap agak lama di negeri tersebut.

      tq..

      Delete
  2. Salam kak Cl.

    Ada lagi x kekosongan kerja guru kafa. Saya ingat nak balik stay kat perlis. Sambil2 cari kerja.

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Follow by Email