Teman-temanku

Google+ Followers

Thursday, March 29, 2012

Bagaimana mahu bermotivasi?

Alamak, sayu la pulak hati Che Long malam ini. Baru balik dari ngajar tuisyen Sains, Tingkatan 2. Penat. Tidur sekejap di rumah. Hidupkan motosikal Suzuki, rempit ke kluster di tengah kesejukan malam. Sekarang berada di kluster semula, menyambung perjuangan yang tak sudah-sudah.

Che Long tenung lama folder kerja Master yang berpuluh-puluh folder lagi terkandung di dalamnya. Penat. Letih. Bosan. Bingung. Bengang. Tiada semangat. Hampir putus asa. Lalu, Che Long buka blog ini meluah rasa di hati. Nak berbicara dengan Tuhan, uzurlah pulak.. Nak berbicara dengan suami, tak ada la pulak (opss...sempat lagi tu!). Nak mengadu dengan umi atau naqibah disayangi, tertinggal handphone kat rumah la pulak. Huhu.. sedihnya cenggini.. Status frust dan putus asa Che Long di fb dah mencanak-canak naik bilangan komen dari kawan-kawan. Che Long bukan saja-saja nak update status kat situ mengharap perhatian dari siapa-siapa. Target Che Long cumalah, daripada Che Long bengang kemudian meletopp sendirian bak orang kena sawan, baiklah lepaskan di wall fb tu kejap. Tak sangka pulak dapat perhatian, maklumlah friends Che Long ni prihratin belaka..nice!

Apa yg menyebabkan Che Long hilang motivasi sebegini sekali? Bagaimana mahu bermotivasi balik?

1. Mungkin sebab tengah datang bulan, semua benda jadi sensitif kott..
2. THE MAIN POINT is; kena tegur dengan Prof Y, penyelia projek Che Long petang tadi pasal progress projek yang tak memberangsangkan walau sudah 8 bulan berdaftar sebagai postgraduate student. 

Sebenarnya, luka dimarahi Prof Y masa minggu lepas belum reda lagi, disirami asid emosi pulak hari ni, memang kaw-kaw punyer rasa down. SERIOUS! I want to quit from this Master/PhD project. Sepanjang hidup Che Long, inilah pertama kalinya yang Che Long rasa "aku memang dah tak ada harapan lagi dah..just stop! I am fed up!". ~~dah jadi macam org tak beriman pulak gayanya Che Long ni ha..

Che Long terfikir jugak, "adakah ini bukan destinasiku? adakah Tuhan mahu tunjukkan sesuatu sebelum aku 
lebih jauh terlajak?" Adakah sambung belajar ini bukan pilihan yang tepat untuk diriku. Inilah bahananya tidak istikharah sebaiknya sebelum membuat keputusan suatu ketika dulu. Sekarang ni, apa yang Che Long rasa adalah nak sangat-sangat berhenti belajar atau tangguh pengajian, teroka dulu sepuasnya bidang kerja industri sebelum masuk sambung belajar balik. Tapi, masalahnya Che Long terikat pulak dengan biasiswa berkontrak!! Aduh, buntunya..

Selepas habis musim merah nih, Che Long ingat nak buat istikharah untuk buat pilihan yang terbaik untuk diri Che Long. Nekad! I must do something before it's all late.

Apapun, untuk sekarang Che Long tak boleh putus asa lagi. Kalau nak berhenti belajar pun, mesti berhenti dengan status bermaruah dan tak memalukan diri sendiri. Progres harus mantap! Result harus gempak!

Hurm, lega sikit rasanya lepas dapat menaip segala isi hati ni. Inilah bahananya orang yang suka pendam masalah ni. Semua nak lepas kat blog. Hahaha, lucu pun ada ingat diri sendiri ni..

Ok la, nak ciaou! Kawan-kawan se-kluster nak buat surprise party kat sorang member ni pulak. Mahu off main switch kata mereka.







No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Follow by Email