Teman-temanku

Google+ Followers

Thursday, December 30, 2010

PTPTN dah masuk


alhamdulillah..tadi masa balik dari kelas, ingat nak singgah kafe beli makanan. tapi, teringat takde duit cancel. on the way balik, gi kedai runcit kat taman perumahan tue, ingat nak amik duit keropok yg tinggal dua bundle kat tauke kedai tu. tauke pulak takde, pekerja die tak berani ambilkan duit bos die.. bagus, pekerja tu. amanah.. hurm, dalam duk berkira-kira nak makan roti je, sorang kawan sekelas datang, ajak gi kafe. ambo kata la takde duit, so tak nak makan.. terkejut die. tanpa berlengah, diajak ambo jugak, dia suruh guna duit die dulu. ambo tolak walaupun sebenarnya nak. hehe, malu tapi mahu..

bila die pujuk dan pujuk, last-last cair.. so, join la die beli nasi kat kafe. tup, tup balik umar, kawan serumah kata PTPTN dah masuk.. yieha!! alhamdulillah, ringan sikit beban. boleh la wat bayar hutang. banyak projek nak buat semester ni. FYP nyer, lesen keretanyer, duit bukunyer, dan lain-lain lagi la.. tapi, bila fikir-fikir balik, dah nak dekat habis semester nih, makin dekatlah tarikh ambo nak kena mula menanggung hutang PTPTN ni, huhu takutnya~~ macam mana kalau mati dulu, tak sempat bayar hutang? kesian la kat waris keluarga ambo, huhu~~
kecuali, ambo dapat 1st class degree masa graduasi nanti, dpt la pinjaman tu bertukar ke biassiswa. ada lagi ke harapan ni ek? hurm...cuba dan cuba lagi..

teringat masa kat kelas tadi, sebenarnya ada presentation. subjek Economics Engineering. kumpulan ambo kena tajuk Aggregate Demand. Hurm, susah gak nak kupas tajuk nih. sebenarnya ambo semangat nak present hari ni.. tapi tah nape, effect nescaffe yg minum pukul 8malam tu kuat betul. jadi tak mengantuk, semalaman tak tidur. bila dah pukul 7pagi, mata mula lentok. layan la apalagi.. nasib baik kelas kul 10.30pg. hurm...bila dah bangun kul 10pg tu, mula la mamai. otak pun tak center.

betul la sabda Rasulullah s.a.w, jgn tidur lepas subuh. rezeki tak masuk rapat, berkat Allah pun tak dapat.. bahananya, kalut la mandi, seterika baju, preparation utk presentation tah ke mana. masuk kelas pun dalam otak duk pening lalat lagi. bila tiba time present, apa yg nak disampaikan tak terluah. terlekat di kerongkong je. sentuh bab surface jer... suara pun mendatar je. fakta tah berterabur ke mana, kreativiti langsung hilang.. then, presentation kumpulan kitorang pun habis. naik la grup-grup lain pulak.

mula-mula tak anticipate pun dgn presentation kawan2 sebab hari ni tak ada sesi soal-jawab, jadi malas nak fokus. wat derkk jer.. bile jeling tengok lecturer, die pun cam ngantuk je ngan presentation kitorang semua. hihi..jahat.. THEN, naik lah grup kedua terakhir dgn megahnya ke pentas, diorang pun start presentation.. agak menarik gaya diorang. fakta-fakta yg dikeluarkan pun banyak. jeles gak la kan.. lecturer pun nampak semangat balik. belum sempat habis present lagi, dah mula tanya itu ini. tak macam waktu grup ambo present.. mandom jer.. haha

lepas grup tu habis present, lecturer bagi pujian.. "Bagus, ini presentation yg bagus!" dan die tepuk tangan. dengan rasa jelesnya, ambo pun tepuk la tangan juga. nak menidakkan pun tak boleh, sebab kumpulan tu mmg bagus.. nice job! omputih kata.. huhu~~ sedey pulak bile ingat presentation ambo sendiri. teruk..!

dalam duk termenung mengingatkan kealpaan diri, ambo teringat pesanan seorang sahabat yg ambo kagumi, kita sebagai pendokong Islam patut tonjolkan imej Islam yg terbaik. kalau kita pun dah caca-merba, macam mana orang nak respect kita dan apa yg kita bawa (Islam). tambah-tambah lagi bab akademik nih, mana boleh kita antara yg tercorot! kita mesti jd DA BEST! kita mesti jadi role-model! kita mesti jadi qudwah hasanah samada dalam soal sahsiah, akhlak, kepimpinan, akademik dan muamalat!! dan kita takkan sekali-kali dapat capai benda ni kalau kita tak berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu!

yang paling penting:

KITA JANGAN SEKALI-KALI JADI FITNAH PADA ISLAM!!
nauzubillahi min zaalik..
hidup orang seperti kita, tak sama seperti orang lain...
tatkala orang lain sedang berehat, kita patut sedang bekerja..
tatkala orang lain sedang bekerja, kita sudahpun siap membuat kerja lain pula..

teringat kata-kata as-Syahid Imam Hassan al-Banna:
"jika ada 10 org pemuda harapan, maka akulah antaranya..
jika ada 100 org pemuda harapan, maka akulah antaranya..
jika hanya ada seorang pemuda harapan, maka itulah aku!"

1 comment:

There was an error in this gadget

Follow by Email