Teman-temanku

Sunday, April 5, 2009

anak-anak yatim


salam penuh kerendahan hati..

1. Hari ini, ambo dan sahabat2 daripada salah sebuah persatuan yg wujud di universiti ambo mengadakan program picnic bersama anak2 yatim dari Yayasan Saad,Perlis yg bertempat di salah sebuah tempat rekreasi yg terkenal di Perlis nih..

2. Sebenarnya program yg kami jalankan pada kali ini merupakan lanjutan dari program kelas tuisyen yg kami jalankan utk adik2 tersebut pada setiap hujung minggu

3. Aktiviti2 yg kami jalankan khas utk adik2; pertandingan mereka bentuk ciptaan kreatif daripada alam sekitar, mandi-manda dan tazkirah ringkas..

4. Selepas mkn tgh hari bersama adik2 tersebut, kami semua menunggu utk acara penyampaian hadiah..sementara menunggu pondok dipenuhi oleh semua adik2 yg lain, pandangan ambo meliar ke kiri, ke kanan, mencari sesuatu yg menarik utk dilihat..tetiba2, optik ambo tertancap di figura salah seorg adik lelaki yg join picnic nih, yg kelihatan begitu ralit melihat sepasang anak beranak (bapa dan anak lelaki) yg sedang seronok mandi-manda tanpa menghiraukan org lain lagi..
Hm..ambo terfikir agaknya apalah yg difikirkan oleh adik tu..agaknya terkenang nasib diri yg sudah yatim piatu agaknya..huhu, kesian adik..
Sabar dikk, Nabi Muhammad sendiri anak yatim piatu, tidak sempat pun merasa kasih seorg ayah..kasih ibu pun sebentar sahaja..

5. Ambo terus teringat yg ambo patut bersyukur krn kedua ummi dan abah ambo masih belum ditarik lagi dari ambo oleh Allah s.w.t..Alhamdulillah..
Ummi, abah, maafkan ambo sbb selalu menyakiti dan menyinggung hati..ambo pttnya menghargai pengorbanan yg ummi dan abah berikan pd ambo sejak ambo lahir lagi dgn sebaik2nya sblm Allah tarik balik nyawa ummi dan abah..huhu..
Ummi, Abah, maafkan segala dosa2 yg pernah Kak Long lakukan sblm ini..semoga ambo mnjadi anak yg solehah..

Sabda Rasulullah s.a.w: “Barang siapa mencintai dan menyantuni anak-anak yatim, kelak akan hidup berdampingan bersamaku di surga.” (Al-Hadis).

No comments:

Post a Comment

Follow by Email