Skip to main content

WHO AM I


Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera!!!

Alhamdulillah..nak perkenal diri sikit..

Di sini, komen yg membina dialu-alukan..
Di sini, perkongsian bersama amat digalakkan..
Di sini, mari kita 'ukhuwwah connected'..
Di sini, mari kita mengejar cinta Allah dan Rasul bersama..insyaAllah..


~A LITTLE STORY BOUT ME~
*sombong je kan muke pic nie?*

  • SOMBONG!! Biasanya itulah pandangan pertama org yg tak berapa kenal ambo lagi.. But, actually! I am such a happy-go-lucky-girl okayh..! hehe..
  • Amat la suker buat lawak yg tah hape2.. 
  • Kalau waktu ambo diam tak bercakap plak tue, dats mean ambo tgh panass (marah), jgn sesekali buat lawak bodoh time tu, nanti ada yg kena kutuk dalam hati ambo, hehe.. 
  • Ambo ni kadang2 leh sempoi je ngan semua benda, 
  • Tapi kadang2 berprotokol gak terutama bab 'budi bahasa budaya kita'. 
  • Amat tak suka cari gaduh.
  • Ambo jenis darah B.
  • Anak sulung. 4 adik pompuan dan 1 adik lelaki.
  • Suka terlibat ngan persatuan la, kelab la..

  • Pernah join taekwon-do (tak habis, sampai belt kuning jer) dan silat cekak (alhamdulillah, hbs..).
  • Masih single, ops! masa tarikh pelancaran blog ni ler... (target kawen: 25thun  sbb nak ikut sunnah..)
  • Lahir tahun 1988. Zodiak LEO;  http://www.biography.com/people/groups/leo/all?page=5
  • Dengan adik2 garang, tapi kalau ngan kawan2 baik je cakap..huhu, ntah ler nape..
  • Pencapaian sekolah menengah takat SPM je..(STAM dan STPM tak amik)
  • Pastu masuk matrikulasi dan alhamdulillah dah grade pun univ.
  • Teringin nak sambung pengajian dalam bidang pengajian Islam plak. (ntah biler la agaknya..)
  • Kalau gi kedai makan, paling suka order nasi goreng kampung+telur mata dan Radix suam.
  • Kalau balik Kelantan, makanan yg paling suka dijamah adalah Nasi Kerabu dan Nasi Dagang.
  • Tak suka sangat junk food. Tak mengenyangkan! Kalau takde pilihan, baru makan.
  • Ummi ambo sgt terer bab 'speech'. Kalau dia sambung belajar dulu, mesti dah jadi Prof kowt..hehe.
  • Abah ambo plak meninggal pada 1/3/2010 (tak sempat pun tgk abah wat kali terakhir sebab Perlis jauh sangat dari Kelantan..)
  • Tgh amik Master skang. Kalau lulus Master bulan JUN 2012 ni, blh jump terus PhD. (doa2 dapatlah..)
  • Walaupun skang dlm bdg engineering, tp amatlah suker sekali BUSINESS! InsyaAllah bakal ada company sendiri nanti.
hurm...apa lagi ek?? nak tahu lebih2 lagi, call je la senang..haha.
Semoga tulisan dalam blog ini mampu menyumbang faedah buat semua pembaca, kalau ada yg buruk dari tulisan di blog ni minta jadikan sempadan dan tegur-tegurlah kay! 

-Katakanlah ambo dah meninggal dunia ke suatu hari nanti,  moga-moga tulisan yg baik dalam blog ni boleh jadi salah satu sumber amal jariah buat ambo di akhirat kelak. kalau ambo meninggal, sedekahkan ambo sekurang-kurangnya al-Fatihah yer..terima kasih..(^_^)v
-Juga sebagai kenang-kenangan buat keluarga dan rakan taulan yg mungkin bakal merindui ambo ke nanti..hehe.
-Juga untuk tatapan anak cucu ambo (itupun kalau Allah panjangkan umur bagi dapat anak cucu kan..).


Ahlan wa sahlan dan selamat melayari blog yg tak seberapa ini ye..! 
senyum sokmo (^_^)v, peace y'all..

Lensa Che Long dan ambo kata: Prinsip hidup ambo "Setiap yang Allah takdirkan berlaku pasti ada hikmahnya, so think positive because everything will be okay" & "Setiap perkara yg berlaku dalam hidup ini samada baik atau buruk, itulah yg menjadikan hidup ini lebih indah dan berwarna-warni" .

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Batu Tawas dan Hibka Powder

Bosan dengan baju kat bahagian armpit (nama manja ketiak) jadi kuning dan keras disebabkan pemakaian deoderant?
Stress sebab armpit jadi hitam berdaki?  Nak kembalikan warna natural armpit? Nak hilangkan bau teng*k armpit disebabkan peluh? Ha, lemme tell you da solution of this problemo yar..

1. Hibka Powder Dah lama dah bedak ni wujud sebenarnya cuma orang zaman sekarang tak berapa nak kenal. Pakai kat mana? Kat armpit lor.. Tekstur bedak ni kasar sikit. Dia ada dua jenis. Warna putih dan kuning. Dia ada dalam bentuk paket ataupun botol. So, boleh pilih ikut suka yang mana berkenan. Jika CL suka beli yang warna putih dan dalam botol. Senang, takde la tumpah2.
Bagus sangat produk ni. Walaupun dia jauh lebih murah daripada produk2 komersial deoderant yang ada tu, efeknya jauh lebih bagus. Harga yang dalam paket dalam RM1 - RM2 je. Kalau dalam botol pulak dalam RM3++ je. Nak beli kat mana? Beli je kat kedai-kedai jamu. Kalau kat Kangar ni ada satu kedai kat belakang The Store. Kat situ m…

Pengalaman Cabut Gigi Bongsu (Pt 2)

Bersambung dari kisah cabut gigi bongsu yg dulu tu... CL balik kluster konon nak sambung buat kerja. Tak sampai 15 minit duk depan beloved lappy, tetiba kepala bahagian kanan terasa berdenyut. Nyut, nyut, nyut, nyut... Sakit bukan main lagi.  Efek ubat kebas dah mula hilang.  Efek belahan pisau tajam si dentist mula menunjukkan belangnya.  Tenaga semakin susut.  Darah makin banyak. Nak telan geli, tapi bila kumur makin banyak darah keluar.  Berjejeran air liur di atas bibir bawah yang masih kebas. 
CL memang dah tak tahan. Hampar toto dalam kubikal dan baring.  Ke kiri sakit, ke kanan sakit, menelentang sakit apatah lagi meniarap.  Duduk sakit, berdiri sakit, bertinggung sakit, berjalan pun sakit.  Betul-betul tak tahu nak buat apa dah.  Telan painkiller pun dah tak ada kesan. Nak menangis tak keluar air mata.  Nak mengerang tak keluar suara. 
Sentuh pipi sendiri pun rasa sakit. Sakit bercampur kebas yang bukan main lagi peliknya rasa. Rasanya kebas tu kalah bibir seksi Angelina Joli…

Pengalaman DPLI UNISZA 2018

Hulamak hui.. Lamanya tak blogging. Rindu betul nak menulis dan meluah di sini. Sejak kahwin 2014 dulu, kemudian dianugerahkan anak seorang, 2018 inilah  tulisan yang terbaru. Biasanya asyik update FB atau IG je. Blog ni pun dah 'bersawang' molek dah ha..

Rasa nak menulis balik ni pun, sebab termotivasi selepas 2 hari lepas berderet kelas tanpa henti. Terinspirasi dengan cerita-cerita motivasi daripada para pensyarah.

Alhamdulillah, keputusan sambung belajar DPLI di Unisza ni moga-moga Allah permudahkan segala urusannya dan membuahkan yang terbaik untuk masa hadapan, amin..

Masa mula-mula dapat tahu tentang permohonan DPLI dibuka kepada umum, saya memang teruja bukan main lagi. Sebab dah bertahun-tahun lamanya saya survey tentang program ni. Sejak selepas bergraduasi pada tahun 2011 lagi, saya cuba untuk memohon program KPLI dan DPLI ini malangnya tidak dibuka program tersebut di mana-mana IPT.

Pada awalnya, saya teringin untuk memohon program DPLI UM, tapi apabila memikirkan …