Teman-temanku

Wednesday, September 18, 2013

Panduan Menyambung Pengajian Master of Science (MSc)

Bismillah..

Ya Allah, sukarnya terasa perjalanan ini. Tak semudah yang CL sangka langsung. Personaliti diri yang mudah terganggu fokus turut menyumbang kemerosotan pencapaian dalam menyempurnakan pengajian.
Allahurabbi, bantulah hamba-Mu ini.

Matlamat mahu selesai pengajian dalam masa setahun, kini tersasar dari landasan. Perut mula bergelora kencang. Badai yang menghempas dada terasa memberat. Terasa semuanya serba tidak kena.

********************************************************************************
Nasihatku buat yang mahu menyambung pengajian sarjana terutama dalam bidang kajian (research mode), sebelum anda mendaftar dan mula terlibat dengan dunia ini, SILA:-

1. Pilih projek/tajuk yang anda minat dan mampu buat berdasarkan pengalaman dan ilmu asas anda.
2. Bincang sedalam-dalamnya dengan bakal penyelia anda termasuk risiko yang bakal anda hadapi semasa menjalankan projek tersebut nanti. 
3. Bincangkan juga bersama bakal penyelia anda tentang aspek kewangan (samada penyelia mempunyai dana projek yang mencukupi atau tidak).
4. Buat analisis tentang kedapatan sumber-sumber yang mudah diperolehi atau tidak.
5. Letakkan matlamat akhir yang jelas. Samada anda mahu terlibat dalam dunia pendidikan atau dunia industri. Matlamat yang jelas akan banyak membantu anda untuk memandu perjalanan projek anda.
6. PALING PENTING! Jangan lupa buat istikharah! Kerana menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi merupakan suatu cabaran yang bukan mudah dan boleh dipandang enteng. Ia bakal mencorak kehidupan dan kerjaya anda untuk 10 tahun akan datang. Tiadalah kuasa yang paling agung dan lebih mengetahui qada dan qadar melainkan Allah s.w.t.

My Lab equipment

Lensa Che Long: Setiap kepahitan sebuah pengorbanan pasti akan berbuah kemanisan kejayaan, InsyaAllah!

No comments:

Post a Comment

Follow by Email