Teman-temanku

Google+ Followers

Tuesday, November 29, 2011

Tahun baru Islam tiba lagi

Dua hari lagi akan masuk bulan Disember Tahun Masihi. Tapi, hari ini sudah 4 Muharram. Ambo dah tanam azam baru. Antum?

Kenapa kita perlu sibuk2 sangat tanam azam baru ni? Penting ker? Well, ambo rasa penting.. Sebab dengan adanya azam, maknanya kita ada target dalam hidup. Penting ke ada target ni? Of course la sayangku.. Tanpa target, kita ni umpama mayat hidup. Hidup namun tak bernyawa. Bergerak namun tak berupaya.

"he, he..akulah zombi itu.. nak makan otak~~! nak makan otak~~!"

So, target apa yang kita nak kena letak dalam hidup kita ni supaya lebih bermakna dan bernilai. "Kerna dirimu begitu berharga", ha gitu..(chuckle). Adakah cukup sekadar dengan target yg bersifat duniawi? No way! it is not enough dear.. Kita kena ada target yg berunsurkan ukhrawi. Apa itu ukhrawi? Ukhrawi itu adalah bahasa Arab yang kalau diterjemah ke BM bermaksud akhirat. Olo..apesal pulaks nak citer bab akhirat ni, we all muda lagi la u.. Ape? ingat orang muda tak mati ke? Kalau nak sampai ajal tu kejap je tue. Snap! And you die ~!

So, kalau sebelum ni kita asyik target nak umah besau, gaji besau, dapat biasiswa, dapat pakwe hencem, makwe meletopp, PNGK naek tahap deanlist.. (yang mana patut tu, go on la, jgn lupa plak. yg tak patut tu tinggalkan je la..). Apa kata kali ni, kita target benda2 bekalan yg nak bawak gi picnic kat Padang Mahsyar nanti pulak. Bukan sandwich+tuna dan jus oren tu, bkn tue.. BUT,

Solat fardhu tahun ni aku tak mo tinggal satu pun. Bahkan aku nak gi kelas belajar cara solat Nabi lagik. Ha, kan class giteww..

Tiap-tiap minggu aku nak kena gak buat satu hari tu mesti qiamullail. (Lagik bagus kalau tiap2 hari..)

Tahun nih, aku mesti habis hafal satu muqaddam tu.. (hujung tahun leh kawen dah, sbb dah pass jadik imam, hehe..)

Tiap-tiap hari, aku mesti gak baca Quran (at the end of year aku mesti khatam!)

Setiap hari isnin khamis dan hari2 lain sunat berpuasa, aku mesti nak join!

Dalam seminggu tue, aku kena gak pegi dengar kuliah agama. (jahil sangat aku nih, bnyk bnda tak tahu..)

Anyway, banyak lagi la.. Tapi, ikut kemampuan masing2 la..

Selamat beramal dan selamat berhijrah!

p/s: Salam tahun baru hijrah untuk semua saudara2ku yg kucintai..peace yo!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Follow by Email