Teman-temanku

Google+ Followers

Wednesday, December 29, 2010

Young Chinese Boy buat kerja amal..


petang ni terasa nak makan roti cecah air milo..tapi tak ada milo pulak. ada nescafe jer. so ambo panaskan air dan buat air nescafe 3 in 1 tue.. aromanya pergh.. amik roti yg beli-kongsi ngan housemate, cecah air, alhamdulillah rasanya bile dah masuk rezeki tu dalam tenggorok nih..

sebenarnya taip sambil tunggu nak gi kuliah maghrib kat Taman Jali malam ni.. cadangnya, lepas kuliah nanti, nak letak keropok yg umi hantar dari rumah kat booth jualan yg surau sediakan.. boleh gak la dapat income sedikit sebanyak. hehe.. otak kena bergeliga, baru poket jalan..

sambil-sambil tue gak tengok berita hari nih. malam ni ada lawan bola Malaysia-Indonesia rupanya.. ada pulak gempa bumi kat Vanuatu (6.6 skala Ritcher, nasib baik takde kecederaan), rakyat Palestin di Semenanjung Gaza pulak mengadakan ulang tahun kedua serangan besar-besaran Israel pada 27 Disember, 2008..
haha, teruk betul ambo, jarang-jarang sekali baru tengok dunia luar.. kadang-kadang terfikir gak, kalau macam ni la kehidupan rutin ambo sebagai mahasiswa yg tak alert dengan perubahan arus dunia sekeliling, boleh ke ambo survive utk jadi pembela agama, bangsa masa depan?!! huhu~~takutnyer bile pikir balik..
ek, menang ke tak Malaysia malam ni yek? hopefully menang la.. tengah duk syok baca berita, tetiba bunyi kat pintu rumah..

"Hello...Hello..Hello..." suara lelaki. terkejut gak, betul2 depan pintu rumah. sape la yg tak bersopan-santun tu.. ingatkan TNB datang nak potong letrik lagi.. dah kolej tak bayar bil letrik, rumah student kena potong la..haha, teruk betul management.. ingatkan kerajaan je takde duit, rupanya universiti pun kena tempias..kah, kah, lawak tul..

kami anak dara 3 orang yg ada dalam rumah ni pun kalut la cari tudung.. nasib baik lelaki tu tak jenguk terus dalam rumah.. ambo yg dah pakai tudung(sebab ready nak gi kuliah) pun gi jenguk tengok.. owh, rupanya ada sorang lelaki muda bangsa Cina nak minta bantuan untuk rumah kebajikan anak-anak yatim dan orang cacat kat Perak..jauhnyer...wonder jugak, cmne leh sampai Perlis ni? hurm.. muda lagi laki tu, dalam area umur ambo jugak.. ambo pun dengar la cerita die. datang dari Perak dengan cikgu die, kawan2 die, ke Perlis, Kedah dan negeri2 lain jugak.. die tunjuk fail yg ada foto kat rumah kebajikan yg die cakap tue.. ada la, foto budak2 dan org2 tua yg sindrom down, cacat, OKU, tempat makan dan tidur diorang dll.. gambar die dan kwn2 die dalam gambar2 tu pon ade..

nak pendekkan cerita, ambo pun setuju la nak tolong kutip sama2 member satu rumah. tapi, sebab tak ramai ada dalam rumah waktu tu, so kutipan pun tak banyak la.. dalam RM** jer..(mana leh habaq, tak baik, hihi..). lepas bagi duit tu balik kat laki tu, ambo interview la sikit.. bukan sebab die agak hensem, tapi dah dasar ambo ni peramah terlebih..hehe..lagipun ambo kagum dengan budak tue..

macam mana la ambo tak kagum, anak muda seusia ambo tu begitu bersungguh2 nak buat kerja kebajikan. paling kagum, die bangsa Cina, dan rumah kebajikan yg die tgh minta bantuan tu bukan hanya utk OKU bangsa Cina jer, Melayu ada..India pun ada.. dan die jugak adalah mahasiswa sama macam ambo.

dalam tgh bercakap2 tu, ambo perasan gak, bau peluh kat laki tu. tengok muka pun berkeringat habis.. mana taknya, jalan kaki je ambo tengok dari rumah ke rumah..tentu la letih teramat.. sampai nak dekat maghrib pun, masih gigih, buat kerja2 amal kebajikan nih.. tapi, die masih senyum.. bila dia nak balik, die tertunduk-tunduk ucap terima kasih sebab hulur bantuan walaupun yg kami serumah bagi tu ciput je. senyum meleret bukan main.. berbudi bahasa betul budak tue.. dan die pun berlalu pergi.

eh, budak laki Cina tu tak tahu ke malam ni ada lawan bola? sebab nampak gaya die, macam nak rush dari rumah ke rumah lagi.. hurm.. takkan tak nak berhenti rehat dulu.. minum teh tarik dulu ke.. tapi ambo yakin die tahu, malam ni budak Cina tu mesti gi rush kat kedai2 makan dan warung yg ramai budak Melayu bertandang nak tengok bola..buat apa lagi, minta bantuan la..
ek, cam sadis je cerita ni kan?

huhu~~~terharunya..kalau betul la jangkaan ambo ttg budak Cina tue (betul2 buat kerja kebajikan, bukannya nak kelepet orang), ambo doakan sangat2 die masuk Islam. orang2 macam die nih amat berguna utk Islam. kalau org Melayu dah tak mau amal Islam sepenuhnya, biarlah Cina tadi tu Allah pilih untuk jadi pejuang agama-Nya..amin!!

waktu orang lain tengah bergembira di kedai makan sambil tengok TV, waktu orang lain tengah hepi sepak bola tengah padang, waktu orang lain tengah hepi peluk pinggang anak dara orang tepi tasik sambil nikmati matahari senja, waktu orang lain tengah duk bersiap-siap sebab nak jumpa kekasih hati malam ni, si Lelaki Cina yg ambo kagumi itu dengan penuh empati dan prihatin tengah gigih berusaha membantu rumah kebajikan tue..
moga2 Allah membalasnya kelak, ambo doakan..amin

ambo harap sangat ada bangsa Melayu yg ambo paling kasihi dapat ambil iktibar dari kisah di santai senja ni..

alamak, dah Maghrib, kena gerak dulu..kuliah Maghrib menanti..

selamat mengambil ibrah!! (^_^)



No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

Follow by Email